ИСПОВЕСТ МИЊЕ ЈАНКОВИЋА - Ђорђе Ћирјанић, Београд
Жанр: роман, I издање 2012.
260 стр. брош. повез
ИСБН 978-86-7343-169- 7

,,Дело које ме је оставило без даха!,, - рецензент књиге Исидора Бјелица, књижевник
Фансцинантан роман „Исповест Миње Јанковића“ је животна прича о безусловној, снажној, заштитничкој љубави брата према сестри. Роман говори о крвној освети, о раздвојености, о спознаји правих вредности, о жељи за бољим животом, о патњи, лажима, преварама, љубавима, греховима и казнама. Многи ће се препознати у ликовима, саосећаће са њима, пратиће њихове животе све до последње тачке напетости и катастрофалне последице.


Роман својом слојевитошћу шаље јасне и лако препознатљиве поруке, и као такав никога неће оставити равнодушним!

*
О књизи

Појава Ђорђа Ћирјанића са својим чудесним романом Исповест Миње Јанковића, литерарна је епифанија без преседана на нашој малој и прилично уљуљканој литерарној сцени.
Овај млади талентован човек на најнеобичнији начин комбинује суверену технику писања, баратање архетиповима и класичним обрасцима са сасвим пост-пост модерним приступима наративу што даје рецепцији један посебан осећај динамичности текста а читаоца увлачи у роман тако дубоко да брише сваку свест о другој стварности.
Ђорђе је писац који врло добро комбинује старо и ново, индивидуално и колективно, психологију и социологију и суверено се креће кроз веома компликовану структуру свог романа стварајући ликове и карактере који дубоко остају у нашој психи и са којима заиста пролазимо „елеос“ и „фобос“ .
Исповест Миње Јанковића је брушен роман, писца који врло добро познаје и највеће списатељске тајне од владања структором приче до најдубљих психолошких финеса кроз који се открива Ћирјанићев нерв словенофилства одгајан кроз највеће литерарне узоре.
Комбинујући високомиметске и нискомиметске обрасце Ћирјанић кроз сасвим персоналне биографске приказе долази до универзалног стварајући једну космогонију која далеко надилази ликове које обрадјује. Веризам наратива, емотивна сугестибилност и „хамартија“ која се појављује као перпетуммобиле саме приче увлаче читаоца у један литерарни лавиринт какав дуго није виђен у новијој српској прози...

Дубоко потресан, а опет одважан текст сугерише да је српска књижевна сцена добила новог писца који ће сасвим сигурно бити миљеник и публике и критике. А управо је то антиномија најтеже постизљива у нашој литерарној стварности, антиномија која се на жалост ретко дешава.
Овај млади писац преплитањем фабуле и дианое на најделикатнији могући начин успева да увуче читаоца у свој литерарни вртлог што нам сугерише да ће овај огромни таленат наћи свој израз кроз десетине будућих књига.

Велика је срећа када таленат може свој дар пласирати управо кроз најрелевантнију књижевну едицију каква је ‘’Пегаз’’ - Књижевне омладине Србије.

У нади да ћете уживати у овом потресном, емотивном, дубоком делу које оставља без даха баш као што је оставило и мене остављам вас, драги моји читаоци, литерарним мистеријама, тајнама и ликовима Ђорђа Ћирјанића.

Мр Исидора Бјелица, књижевник