Наслови

Завршен је 9. књижевни конкурс ,,Пегаз'' за 2017. годину!

У конкуренцији за овогодишње награде, које ће традиционално бити додељиване на Међународном сајму књига у Београду у октобру, су следећи кандидати:

У категорији романа:
Опширније...
 

СВЕЧАНА ДОДЕЛА КЊИЖЕВНЕ НАГРАДЕ ''ПЕГАЗ'' ЗА 2017.

Као и сваке године, традиционално већ, девет година заредом, и ове године доделићемо књижевне награде на основу нашег конкурса за књижевне првенце ,,Пегаз'' на Међународном београдском сајму књига, у суботу 28.10. ( 19 сати )  у Сали ,,Васко Попа'' у Хали 1А.
Улаз је слободан.
Дођите и подржите младе, српске књижевне ствараоце :)

У конкуренцији за овогодишње награде, су следећи кандидати:

Опширније...
 

Успешна промоција драмског текста ,,Велика сестра'' Софије Фимић

У понедељак, 16.октобра 2017. у препуној библиотеци ,,Григорије Возаровић, у Сремској Митровици, одржана је прва, свечана промоција драмског текста ,,Велика сестра'' аутора Софије Фимић.
О књизи су говорили: у име издавача књиге, Тања Вукићевић и библиотекар, Моравка Тодић, док је одломке из књиге читала професор књижевности, Јасна Калаузовић.

Том приликом је, између осталог, Тања Вукићевић изјавила да ,, с обзиром да је човек, који се за свога живота културно не уздиже, обичан медиокритет и, самим тим, затворен за надградњу највишег, духовног сегмента свог живота, драго нам је да као једно од решења за овај огроман проблем посрнућа српске културе, тј. колективне српске свести, широј читалачкој публици нудимо алузију на ‘’Великог брата’’ – драмски текст ,, Велика сестра’’.

Више слика у рубрици Фотогалерија & Индивидуалне промоције 2017.

 

Успешна промоција књиге ,,Последњи урлик вукова'' Николе Јовановића

У суботу, 14. октобра 2017. у препуној Мултимедијалној сали Центра за културу ,,Влада Дивљан'' у Београду, одржана је прва, свечана промоција збирке кратких прича и поезије ,,Последњи урлик вукова'', Николе Јовановића, добитника 1. награде ,,Пегаз'' 2015. за песнички првенац ,,Дилеме''.
Рецензент књиге, новинар и књижевник, г-дин Вања Булић, истакао је да су ,,песме и приче Николе Јовановића обојене умном запитаношћу, али и хумором који прелази праг сатире, посебно у кратким, ефектним причама у којима наизглед безазлене, бенигне ситуације добијају дубље значење'', али је и нагласио да је сигуран да ће се у будућности Никола окренути писању прозе ,, јер поседује врхунски дар да читаоца увуче у свој литерарни свет. ''
Професор књижевности, г-ђа Драгана Јовановић, такође рецензент књиге, истакла је да ,,нов, интересантан и ван шаблона, Јовановићев стил је дефинитивно старији од његових година, метрика на граници романтизма и хаоса, али енергија и неспутаност којом изгара завређују да га још дуго пратимо јер ће у песничкој зрелости, тврдим, бити управо – сјајан!''
Писац, г-ђица Сања Вукосављевић, нагласила је да је управо новом књигом Никола направио храбар потез и да онај ко га не познаје довољно, или чак и онај ко живи у уверењу да га познаје, тек кроз ово дело имаће прилику да се упозна са правим Николом Јовановићем.
Одломке и стихове из књиге, на фантастичан начин, читали су наши сарадници: Катарина Годић и Никола Лазовић, док су за музички предах биле задужене маестралне даме са гитаром и флаутом: Анастасија Васић и Ива Косић.

Више слика у рубрици Фотогалерија & Индивидуалне промоције 2017.

 

Књижевно вече наших аутора у Баваништу

09. октобра 2017. у огранку библиотеке ,,Вук Караџић'' из Ковина - ,,Теофило Димић'' у Баваништу, одржано је књижевно вече наших четворо аутора: Немање Јованова, Ане Блажић Максић, Жељка Пајића и Николе Јовановића, који су на најлепши могући начин представили своја књижевна дела.
Велика захвалност директору библиотеке, г-ђи Jelena Jovanovic на позиву и указаном гостопримству. Дивно је сарађивати са људима који умеју да раде свој посао. И воле савремену српску књижевност.

Више слика у рубрици Фотогалерија & Гостовања 2017.
 

Успешна промоција романа ,,Вучја ноћ'' Срђана Томића

05.октобра 2017. Кућа Ђуре Јакшића у Београду била је премала да прими све пријатеље и љубитеље савремене српске књижевности који су желели да присуствују представљању прве књиге под називом ,,Вучја ноћ'' из трилогије ,,Колевка снова'' аутора, Срђана Томића.
Оно што нас је посебно обрадовало, јесте чињеница да су велика већина посетилаца, на крају књижевне вечери, у рукама носили по 3-6 купљених примерака књиге за себе и себи драге људе, желећи посвету аутора.
Са огромним аплаузима, сви заједно уживали смо у представљању књиге најпопуларнијег жанра данашњице - епске фантастике.
О књизи, осим аутора, говорили су наши сарадници: Милена Миликкић и Тања Вукићевић, док је одломке из романа читала глумица, Александра Шаљић.
Књига ,,Вучја ноћ'' једна је од кандидата за овогодишњу награду ,,Пегаз'' која ће бити додељена на сајму књига у Београду од 22-29.октобра.
http://www.blic.rs/…/objavljena-vucja-noc-prva-knji…/gyfvrp6

Више слика у рубрици Фотогалерија & Индивидуалне промоције 2017.

 

НОВО! Роман ,,САГА О БЕЛУТКУ'' Милеве Р. Станковић!

Питате ли се икад зашто се неки људи сретну? Можда онда док празних руку испијате прве гутљаје кафе, сена те особе нехотице протрчи кроз вас као последњи вапај умукле тишине, и тера вас да се запитате који је значај неког незнанца којег заправо толико добро познајете. Онда када његова унутрашњост постаје део вас, као да је увукао прсте у ваше обрве. И ту се настанио.
Често најлакши начин на који можемо да објаснимо зашто некога толико јако осећамо, лежи у чињеници да смо део нечије карме.

Више о књизи у рубрици Књиге 2017.

 

НОВО! Након само шест месеци, 2. ИЗДАЊЕ збирке поезије ,,Између два несна'' Јелице Црногорчевић ( Проф. српског језика и књижевности)!

О књизи су рекли:

Опширније...
 

СРПСКА НАУЧНА ТЕЛЕВИЗИЈА
Арт магазин - Субота, 30.09.2017. у 20 сати
Гост: писац и песник, Никола Јовановић, који ће говорити о својој новој књизи ,,Последњи урлик вукова''(2017.)
Уредник и водитељ: Милена Милетић

https://www.youtube.com/watch?v=3NCeGqr42IA&feature=youtu.be

 
У ,,Бојићу'' књижевно вече афоризама, и смеха

У петак, 29.септембра 2017. у преслаткој библиотеци ,,Милутин Бојић'' у Београду, одржано је вече афоризама Ненада Максимовића ( ,,Пао ми шећер''). О књизи су, осим аутора, говорили и: у име издавача, Књижевне омладине Србије, Александра Шаљић; доктор медицине, Споменка Мујовић и уредник програма библиотеке, Карло Астрахан. Наши аутори и сарадници: Јелица Црногорчевић, Тања Вукићевић, Илинка Марковић, Никола Лазовић, и Биљана Јанковић ( удружење ,,Таласи'') наизменично су казивали Ненадове најбоље афоризме и сатиричне приче на задовољство публике која је све то наградила смехом и аплаузима. Афоризми Ненада Максимовића - горки лекови у слаткој глазури који лече својом ведрином и оптимизмом, потврђујући народну мудрост - да је смех лек. Његова књига ,,Пао ми шећер'' подсећа на јеловник са описом врхунских делиција и посластица, а намењена је књижевним сладокусцима. Оваква књига је одавно била потребна, као блистава коцкица у мозаику која ће комплетирати слику афористике у Србији и региону и која ће бити карика између прошлости и будућности сатиричног стваралаштва на овом простору.

Више слика у рубрици Фотогалерија & Индивидуалне промоције

 

НОВО! Драма ,,Велика сестра'' - Софије Фимић

Све се данас може довести у везу са ’’Великим братом’’, ,,Задругом’’, и осталим ријалити форматима, јер наша свакодневница функционише по принципу поп културе. Свађе, петинг, секс, скандалозна понашања и физичко насиље, из сезоне у сезону, све су присутнији у популарним ријалити програмима.
С обзиром да је човек, који се за свога живота културно не уздиже, обичан медиокритет и, самим тим, затворен за надградњу највишег, духовног сегмента свог живота, као једно од решења за овај огроман проблем посрнућа српске културе, тј. колективне српске свести, широј читалачкој публици нудимо алузију на ‘’Великог брата’’ – драмски текст ,, Велика сестра’’ Софије Фимић.

Више о књизи у рубрици Књиге 2017.

 

НОВО! Роман епске фантастике ,,ВУЧЈА НОЋ'' - прве књиге из трилогије ,,Колевка снова'' - Срђана Томића.
Роман аутора најновије генерације писаца епске фантастике!

Добро вођен, изузетно маштовит роман који ће, сигурни смо, Томићу донети мноштво читалаца, говори о следећем:
Круна краљева блиста. Моћ исијава у снази вечног пламена. Судбина је наизглед у рукама силних. Чувар вечне страже, Римант Отлакон, слути да није тако, па граби свете књиге из заборава посмртне куће родоначелника лозе Пламена. Као издајник напушта двор схватајући да је Колевка снова земља у којој се рађају змајеви. Њима припада вечни пламен, сва моћ и снага којом се служе краљеви. Ускоро ће се змај пробудити и узети своје наслеђе, јер већ дуго снева свет који га окружује. Трен пре него што отвори очи, сан и свет ће се преплести.
То је Вучја ноћ.

Више о књизи у рубрици Књиге 2017.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>

Страна 3 од 65