Сачувано од заборава - аутор: Ненад Максимовић, Београд
Жанр: поезија

ИСБН: 978-86-7343-168-0

Библијски говор који се осећа у поезији Ненада Максимовића подсећа нас на време у коме је настала Реч. Стихови су исписани душом песника, толико моћном да наш живот на Косову ослика речима песника који се и даље пита: зашто?! А нигде одговора. Посвуда само ’’пси рата’’... Таква родољубива тематика која погодује изразу суздржане сентименталности посебно је изражена у првом делу књиге, у коме је аутор успео да читаоца претвори у песника, а да песника претвори у читаоца. Срцем...

Милена Миликић, песникиња

Постоји милион разлога због којих бих ову збирку песама истакла као нешто што се просто мора прочитати. Међутим, један и најважнији јесте да ова збирка песама прати садашње боли и дешавања у нашој земљи. Ово није збирка којом ћете напасти ,,њихове,, а бранити ,,наше,,. Напротив, ово је збирка која брани човека, а напада нечовека. То је разлика у којој се види, осећа и наслућује озбиљна зрелост Ненада Максимовића, како на пољу личности, тако и на пољу стваралаштва.

Мирјана Мира Матић, песникиња

Нисам веровао да постоји нешто што ће ми дах испунити надахнућем, и што ће ми зауставити дисање, а да стане у један стих. Данас на свету постоје само два осећања: лепо, и оно мање лепо. Све оно „мање лепо“ ,што годинама стеже и тлачи, ожиљци који су само доказ крвавог обрачуна са самим собом, па и временом, аутор је преусмерио на нови пут, пут који нас овом књигом води до душевне лепоте, и то криком мученика, импозантношћу речи, мелодијом стиха и на крају, импресијом коју оставља целовитост збирке песама Сачувано од заборава!

Стефан Ланчушки, есејиста


Прво издање, јануар 2012.