Низ светлост и таму - аутор: Илија Манасијевић, Бујановац
Жанр: роман

ИСБН: 978-86-7343-167-3

Да ли се све наше сфере, нама познате и скривене, могу уклопити у једну целокупну људску судбину којом ћемо бити задовољни? Да ли оне могу обележити живот једним јасним, заувек упамћеним и непроменљивим временским периодом, који уједно у себи садржи дом људске патње, али и среће? Да ли заиста живот представља највећи изазов када зарад његовог наставка морамо да се суочимо са прошлошћу и победимо њене кошмаре? Роман „Низ светлост и таму“ управо својим садржајем залази у дубину људских осећања и сећања, и из ње читаоцу даје одговоре на та питања.

Његова узбуркана и трагична, а истовремено и тема пуна топлине, читаоцима открива срж оне најтеже битке на овом свету – битке човека са самим собом, у којој је његова душа велико бојно поље, у којој су емоције истовремено и невине и криве, у којој су тишина и безвредне приче савршено усклађене и у којој уморан дух човека након напора једино помоћу вере у спас може устати изгребаних колена и доћи до светлости која чека на крају тунела. Ако верујете да се једног јутра Сунце неће стидети да вам да топлину, и ако верујете да вам током ноћи уобичајени шапат ветра усамљености уместо туге може неким другачијим значајем показати скривену срећу и пут ка њој, онда ће вас овај роман научити како да тај пут свесно следите.
***
Свако ново пријатељство и љубав; свака нова истина и тајна научена или доживљена, чини нас богатијим – вреднијим бићем него што смо били. Живот има смисла, ако вас тај смисао испуњава радошћу и добротом коју ћете великодушно поклањати другима – племенитост је велика врлина. Не треба се плашити живота, јер је највећи неуспех страх од неуспеха или страх од живота.
Јунаку романа,,Низ светлост и таму,, Херку, требало је храбрости онда када се нашао пред вратима ка којима је ходао читав живот. Није дозволио да се изгуби, него се окренуо себи, својој суштини и имао срећу да види и осети чисту магију тренутка, магију чисте љубави, и на тај начин, сазна све о себи.
Сазнавши све о себи, одговорио је на питања: да ли је прошлост наш оков или водич за будућност, или можда место где треба сахранити своје грешке?
После тога ништа више није исто.