Осмех и плач -
Бојан Којић, Збирка поезије, I издање 2012.
Брош повез, 112 стр. ИСБН 978-86-7343-173-4

,, Нема великог књижевног дела које није поникло из бола. Нема великог стварања без великог бола. Све се родило из бола и крви. Као и дете.,,
Јован Дучић

... цитат који осликава поезију Бојана Којића.
Обзиром да је његова поезија настала у виду рефлексије на све оне ружне догађаје који су се збили деведесетих година прошлог века на његовом огњишту, таква поезија добија сама по себи на још већој тежини.

Његова поезија је олакшање души. Скидање дамара као терета душе.

Основне одлике Којићеве поезије су: дубоки осећај за крајолик и родну земљу, сензибилност, смисао за музику стиха, сликовитост, инвентивност метафора и борба за живот као главни мотив. Кроз све ове одлике осећа се невероватан осећај Којића за правдом и посебан, уз поштовање и дивљење,осећај према Богу.

Свако ко прочита збирку песама ,,Осмех и плач,, може препознати у њој свој терет и своју радост, било где да се налази на кугли земаљској, јер сви ми имамо сличне животне борбе, слична хтења и надања. Бојан Којић је проговорио кроз дивне стихове у име многих, не само младих људи, него у име свих људи који су жељни правде и истине.

Зато песнички језик Збирке поезије,, Осмех и плач,, својим симболичним насловом извире не само из дубине Бојанове душе, већ и из дубине говора нашег народа.

Из рецензије