Путник - аутор: Душан Пирковић, Смедерево
Жанр: роман

Шта је најгоре што може задесити човека? Многи би рекли смрт; али за Тревора Мастонбероуа, најгора ствар на свету је живот.Тревор, проклет средњевековном клетвом са гроба великог Барда, осуђен је да заувек хода земљом. За својих 450 и више година, имао је прилике да преживи духовите, занимљиве, узбудљиве и историјске догађаје.Волео је, и изгубио љубав. Имао је пријатеље, али и њих је однео заборав. На крају, оставши сам, он губи и осећај припадања човечанству.
Путујући кроз простор и време, Путник покушава да одгонетне одговор на питање: да ли се живот састоји од објективних догађаја, или наше реакције на њих?

,, Сви увек знамо који је пут који смо изабрали. Оно што не знамо је шта се налази на њему ван нашег видокруга. Поплочан, земљан, асфалтиран, калдрмаст, које год текстуре увек ће другачије бити доживљен и на онолико начина колико има и људи.
Један човек се усудио да о томе пише.
Читајући књигу Путник, Душана Пирковића, купио сам себи карту за тродневну сеансу путовања кроз време. Ушушкан у душу главног лика Тревора Мастонбероуа ходао сам ходницима времена и уживао у пејзажима и ликовима о којима је Пирковић писао темељно, посвећујући сваком пажњу као и главном лику.
Која је цена живота? Која је тражена валута? За Тревора била је грех. Брзом исплатом ситне суме за тако крупну казну бесмртности.
Тревор је имао времена да живећи довољно дуго покаже свако своје лице и упозна се пре свега са собом, па тек онда са нама. Читали смо многе бајке, епове и митове где су људи тражили лек против смрти, или еликсире који би продужили боравак њихове душе на Земљи. Данашња наука је такође упорно покушавала да докучи старење у својој сржи, не би ли успела да га заустави или макар успори. Пирковић нам је пак својом маштом и хипотетичким представљањем бесмртности доказао да је то чиста завера против природе која мора бити санкционисана.
Ношени кроз предворје прошлости, ходнике садашњице и башту будућности, читајући можемо се само дивити Пирковићевој храбрости да се заједно са главним ликом дене на такав пут на ком нас верно прате неизвесност и узбуђење. Његово опште образовање посебно дочарава врт знања којим он вешто барата успевши да све податке прилагоди причи, а пре свега себи, и тако нам обоји слику коју имамо помно пратећи сваки исписани ред.
“Путник” је колевка у којој заједно спавају шесторке - живот, смрт, доброчинство, себичност, саосећајност и хладноћа.,,

Из рецензије Уроша Кочовића
аутора књиге Да те питам