Оно чега се сећам - аутор Стефан Мраовић, Београд
Жанр:  поезија

,, У данашњој књижевној продукцији мали је број аутора који имају своју оригиналност и посебност у исказу. Управо та особина их чини препознатљивим и дело обликује у вредност. Иако прва књига младог књижевног ствараоца Стефана Мраовића – „Оно чега се сећам“ на најлепши начин именује Љубав, записану у разним периодима песничког стварања овог даровитог аутора, већ на прво читање је доказала да има свој особени песнички говор. Читалац ће се наћи пред занимљивим спознајама Љубави кроз време из којег Стефан Мраовић, вешто плете венац речи у стих. За Стефана је живот једна велика река догађања коју под хитно треба записати, да нам највредније не промакне и у ништавилу се не изгуби.

Прва Љубав станује у Козјачкој улици, са чије небеске стране је настала Стефанова прва песма из 2002. године, са којом као првим зрачком сунца Стефан започиње свој поетски плес по сунцу и киши временом које му је досуђено да живи и зауставља га оловком. Цитирам нежност којом Стефан плете венац речи:

„Уз јутарњи ветар који мами ти косу
и име твоје шапуће мени
слушам љубави бескрајну росу
која ми говори: Ка мени крени...“ (2002. г)

И ево, кренула је краљица риме у походе песниковом срцу и завела му оловком занесени стих. Остала је као сенка потиснутих нежности – да пише кроз њега и сведочи о његовој љубави.
Последњи циклус се завршава песмом врло топлог лирског записа – „Гнездо које грејем за обоје“.
У том гнезду ће се, поштовани читаоче, као најлепши дар времену истине једног срца појавити ова књига коју са задовољством потписујем својим пером, јер ме је нежношћу самог израза подсетила на „ОНО ЧЕГА СЕ СЕЋАМ“.,,

Из рецензије
Виолета Божовић – књижевник
Председник Удружења писаца Републике Српске и дијаспоре – Приједор
Приједор, Република Српска, 8. јули 2011. године.

ИСБН 978-86-7343-148-2