Емигрант - Милош Сечујски, Н.Сад
Жанр: роман

Ново издање Књижевне омладине Србије, фасцинантан роман који ће прожети сва ваша чула - ЕМИГРАНТ аутора Милоша Сечујског из Петроварадина.
Роман „Емигрант“ представља својеврстан осврт на трагичне догађаје из скорије светске историје. Тек коју деценију иза нас на Европском и Афричком континенту дешавају се страдања читавих народа; дубока племенска размимоилажења и конфликти у виду најмонструознијих злодела како на Балканском полуострву, тако и у срцу Црног континента захватају размере којима је свет након Другог светског рата већ једном рекао- никад више!

 

Јунак романа је само један у низу људи чија судбина је као индигом пресликана оној из пређашњих сеоба Словенских народа који су добровољним изгнанством, услед ратова и окупација, тражили свој мир у општем немиру, слободу без услова и последица.Милан, лекар по струци, као што је то радио велики број младих људи, одлучује да спакује своје успомене, лепа сећања и знање те бојажљивим оптимизмом ступи у страни свет емигрантског живота. Далеко од својих, а опет са свим својим дојучерашњим суграђанима који тим једним летом у неку од западних земаља добијају нове животно-биографске епитете избеглица, страдалника, изгнаника, људи који су све изгубили, а добили оно највредније-слободу.
Поставља се питање: да ли свака индивидуа заиста креира своју будућност и свој пут или само постоји, у свакој, она жеља којом би волела да се води, те да следи онај пут без неизвесности и трзавица? Из неке далеке будућности, сада већ седе власи, јунак овог романа ће имати ту привилегију да на себи својствен начин прелиста дневник свог живота који је још увек писан само у меморији и његовим тешким а живописним сећањима.
„Кад постоји воља, постоји и начин“; то је универзална водиља којој би требали да тежимо наилазећи на ситуације које не захтевају ништа сем човечности, или пак тај живот приреди догађаје који изускују надљудске напоре. Суочавање са прошлошћу можда је и најтежи део људских страдања и трагедија, јер потребно је грудима се оренути ка њој, искрено погледати историји у очи, и прихватити је.
,, Прича овог романа дотиче сваког од вас који живите овде, на овим просторима, већ самом чињеницом што сте рођени и живели у земљи које више нема у оном облику и границама у ком се спомиње у самом роману. Али којом брзином се крунила тo jeст цепала и ситнила држава генерације нису ни стизале да одрасту под једним именом и сталних граница. Мој главни лик је као и велики број ваших пријатеља или познаника напустио тадашњу Југославију, а сама чињеница да смо сви савременици, тих догађаја и времена, даје нам бољу прегледност за њену критику и осуду.
. Време које је представљено у роману „Емигрант“ је време не само разарања појма мултикултуралности већ и његов покушај тоталног уништења и разграничења нација, племена, а самим тим, што је најсвирепије и најтужније- и безбројних породица. Будући да људи имају богом дану жељу и потребу да се спајају и мешају једни са другима, да деле, размењују, подучавају, уче и комуницирају да ли само незаустављивим током еволуције или пак неком глађу која их вуче на ширење својих видика, они тиме не могу представљати слику јасног разграничења уља и воде, који су једно поред другог, заједно а вечито раздвојени...
Управо једну такву слику злих и надам се заувек прошлих догађаја желим да документујем овим својим романом. Да документујем реченицом која је изговорена у згради Уједињених нација након Другог светског рата- ДА СЕ НИКАД ВИШЕ НЕ ПОНОВИ!!! Али поновило се. Нажалост, људски род споро и тешко учи, користећи прошлост као узрок за рђаву будућност он је вуче попут тешких и блатњавих ципела.
У роману „Емигрант“ описан је скоро читав животни пут једног исељеника коме није било потребно то време, као што ником не би ни било потребно, да схвати у каквој се бури немилосрдних таласа нашао; у времену и простору којем је читав свет окренуо леђа и склонио поглед од људи који напросто више нису били битни. Како ли то звучи?- живот више није битан!! ...,,

Милош Сечујски


ИСБН 978-86-7343-156-7 20 х 13,5 cm 240 стр. брош.повез