Књиге 2011

Сунце на лицу - аутор Анђела Цветковић
Жанр: есеји и поезија

Ево још једне карике у трајању, ево поетесе Анђеле Цветковић, која је у себи и над собом открила нове искре на великом песничком небу и на срећан начин спојила љубав према књизи и лепом речју са сопственим стваралачким изазовом.
Прву њену поетску збирку, насловљену „ Сунце на лицу“ чини четрнаест песама и једанаест текстова прозе есејистичког карактера.Иако су ова остварења једне младе особе, рекло би се детета које напуста детињство, у њој су мисли и осећања зреле личности, одрасле особе; чини се више зна него што њене године знају. Даровтост и зрелост на то указују.

Опширније...
 

Неотворена писма свету - aутор: Стефан Ланчушки, Сивац ( Кула )
Жанр: есеји


Онда када смо на крају као да смо на почетку, и онда када смо тужни, то је почетак за срећу, са усхићењем почиње сета, са знањем сазнање да не знамо. И тако се вијоре надања, падања, откривања, радости подељеног тренутка... Све нам то пружају ови есеји својом речју, као неотворена писма свету и не дају да затварамо врата сећању које се неминовно буди при читању, јер се покреће трагач у нама ка просторима у које још нисмо ушли, чиме је испуњена мисија писца ствараоца.
Ово је тек почетак, јер нам је Стефан оставио после сваког есеја лепршав траг који води у друге писане речи.

Опширније...
 

Месец од порцелана - аутор: Моника Тубић, Каћ
Жанр: роман, есеји и лирика

Када свакодневницу јунакиње романа, Сање, поремети једно изненадно ново познаство из које се врло брзо родила љубав, занесена ласкавим речима, она касно схвата да ће и овога пута бити разочарана.Решена да се избори са својим осећањима она прави крупне промене у свом животу. Путовање на Исток и проналажење одговора, пре свега о самој себи, претварају је у нову и зрелу жену. Занесена чарима Истанбула стиче новог пријатеља са којим се савршено разуме.
У тренутку када је успела да доведе своје постојање у сферу нормале, нашла се, опет, пред дилемом: вреди ли поново отворити срце које је једном већ било рањено?

Опширније...
 

Камење из џепова - аутор: Милан Јовановић, Београд
Жанр: поезија


Ући у срж Миланове поезије је комплексан задатак, саткан од одговорности према непогрешивости. Реч његове речи је као постулат јединства, а мисао његове мисли је прецизност која хрли у срце животу.
Прасак од речи је извођач умећа песника који уме да води до душе а чиме другим него песмом. У времену у коме се све обрушава Милан као да сакупља и речи и осећаје које одашиље прецизном стрелом ка нама, шаље поуку да можемо само усмереном снагом духа изаћи из сваке недаће.
Он се осврће на сваки детаљ у животу, јер сви и јесу битни за целокупни мозаик проткан бојама душе.

Опширније...
 

Приче о завичају из снова - аутор: Снежана Илић, Н.Сад
Жанр: поезија


Сваки човек, баш свако од нас, има свој завичај. У младости, чак некада и до своје зрелости, човек лута по свету тражећи своју срећу, љубав или новац. А онда, када његову косу полако почиње да прекрива иње, човек схвата да је његова срећа остала у његовом заборављеном, суровом, хладном, сиромашном завичају.
,, Приче које је Снежана написала су као снежне пахуљице које доносе свежину, белину, чистоту, јасност изражаја, али и хладе душу док описују теже животне ситуације. Снежана је успела да својом једноставношћу пренесе читаву палету осећаја и њихову трансформацију.

Опширније...
 

Други образ - aутор: Дејан Спасојевић из Зворника
Жанр: кратке приче


Трагови прошлости...
Колико год се трудили да побегнемо од њих, начинимо их
неприметним, закопамо и заборавимо, увек ће нам се враћати. Одувек је тако, изгледа да живот представља јединствену збирку искустава, гомилу сећања сабијених у једно место које представља извориште свих наших размишљања, објашњава наше тренутне и будуће поступке и одређује трагове будућности.
Има људи који пролазећи кроз живот не обраћају пажњу на прошлост, не осврћу се за собом, не размишљају да сваку појаву у друштву, ма колико била негативна, проуче, искористе, и направе најбољи могући корак унапред.

Опширније...
 

Бекство у затвор -Аутор: Стефан Стефановић, Г.Милановац
Жанр: - роман

Шта се догоди када човек постане свестан апсурда свакодневице коју види око себе и одлучи да јој се одупре? Роман „Бекство у затвор“ је прича о човеку који се отргао од родитељског васпитања, религије и страха од сексуалности и упустио се у животно путовање на коме ће преиспитати све своје страхове, жеље и веровања. У очима некога ко је нашао храброст да преиспита све око себе, стварност постаје потпуно огољена и њена изобличеност и одвратност се тек тада потпуно виде. Ово је прича о путу на који свака особа мора једном да крене.
У овом најморалнијем постојећем друштву, простор је одиста неморалан. У овом најусклађенијем постојећем друштву, димензије су неморалне.

Опширније...
 

Гдје зимују лептири - Ненад Зорић, Н.Сад
Жанр:  поезија

Док сам читао песме Ненада Зорића, сетио сам се приче Данила Киша, а причао ми је скоро у поверењу, док смо шетали дубровачком ривом, да с првим рукописима и првим књигама треба бити обазривији него с невиним девојкама. Јер, ко зна, говорио је, у шта то може да израсте и докле да досегне, ако не у првом кораку, онда у ходу који је започет тим кораком.
И уз све, као претходница рукописа, стигла ми је ауторова императивна молба – нећу да ме хвалите, хоћу да пишете о мојим песмама!
Она ме је и потакла да пробудим негдашњег себе, и да у тој младалачкој дрскости, полету и снази, уђем у свет Зорићеве поетике.

Опширније...
 

Окрњени креденац - Срђан Симеуновић Бонаћо, Краљево
Жанр:  поезија

У савршеном поетском делу што нас осваја до краја, свагда постоји одређени детаљ, обрт, пукотина, који заокругљену, избрушену стварност уметности одједном пробију ка необухватном и незавршеном животу. Песник се између живота и уметности креће по ивици уској попут бријача. И ретко коме, и ни издалека увек, полази за руком прећи преко тог бријача.
„Окрњени креденац“ је тематски шаролика збирка: има ту и боемске разбарушености, и дозивања с народном поезијом, са савременицима, и аутопоетских записа, загледаности у себе, сопствену нутрину, и, као успутних, горких осврта на време у коме живимо

Опширније...
 

Емигрант - Милош Сечујски, Н.Сад
Жанр: роман

Ново издање Књижевне омладине Србије, фасцинантан роман који ће прожети сва ваша чула - ЕМИГРАНТ аутора Милоша Сечујског из Петроварадина.
Роман „Емигрант“ представља својеврстан осврт на трагичне догађаје из скорије светске историје. Тек коју деценију иза нас на Европском и Афричком континенту дешавају се страдања читавих народа; дубока племенска размимоилажења и конфликти у виду најмонструознијих злодела како на Балканском полуострву, тако и у срцу Црног континента захватају размере којима је свет након Другог светског рата већ једном рекао- никад више!

Опширније...
 

По снегу тихо пада снег - аутор Лара Дорин, Обреновац
Жанр: кратке приче

Ново издање Књижевне омладине Србије: ПО СНЕГУ ТИХО ПАДА СНЕГ аутора Ларе Дорин из Обреновца!
Ванвременска збирка прича инспирисана лепотом живљења, написана је нежним и суптилним пером Ларе Дорин.
Приче су филигрански избрушене и толико прецизне да Дорин успева оно што би неком другом требало много више у смислу и времена, и папира.
Будући да је реч о фрагментима из живота, приче најчешће остају отвореног краја те читаоцу остаје да по властитом нахођењу заокружи судбину протагониста, иако понекад завршавају и вишезначном поентом.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 3