Књиге 2010

 

Свим женама света, с љубављу - аутор Младомир Кнежевић ( 2010 )
Жанр: поезија


Аутор књиге поезије,,Свим зенама свете, с љубављу,,уз помоћ своје поезије успоставља чврсту духовну комуникацију с прошлошћу, и љубављу која код многих бледи и копни под наслагама прохујалог времена.

Отуда је и љубав једна од централних тема у његовим песмама.

Опширније...
 

Та бујица речи из мог срца је потекла - Снежана Новевски

Добитник награде за Најбољу збирку поезије 2010 г. у издању Књижевне омладине Србије.

Да је Снежана Новевски песник интиме, складатељ целине од делова властитог живота и искуства, танани посматрач света око себе и у себи, те да је једноставност израза - до чега је најтеже доћи, што је синоним за зрелост и мудрост - средишњи стуб њене поетике, сасвим је извесно и очигледно. Аксиоми се не доказују, а ово јесу аксиоми њене поетике, на месту на коме је показала да суверено влада средствима песничког обликовања.

 

Ћутим годинама - Мирјана Матић

Мирјана Матић је песнички спецификум, ако ни по чему а оно по томе, што је песничким првенцем надрасла животно, и пре него што је ушла у

доба полетне зрелости. Пронаћи себе на пољу емоција у време када у тој сфери силе различитих супротности преламају душевну драму живота и на површину појавног, изњедравају слике живота непатворено искрене и грозничаво опредмећене, прави је подбиг сваког будућег ствараоца!

Опширније...
 


Завет - аутор: Славиша Павловић, Београд
Жанр: роман


,, Завет је роман кога се сећам.
Видим блатњаве бајонете ископане на Церу док сам лети као дечак чувао стоку, видим метке и чауре поезије прошлости. Осећам и мирис дуња са ормана детињства.

 

Опширније...
 

Пулсар - аутор: Бранислава Нешић, Београд
Жанр: поезија

Читаоцу...
Ако сте пуни живота, ако сте радосни, ако Вам је немир весео, ако храбро тугујете, ако Вас бол каткад чини срећним и пружа Вам знање, ако се борите против, ако се борите за себе и друге у Вама, ако Вам је стало до истине, ако тражите суштину, ако Вам је смисао дражи од форме, онда сте сестре и браћа моја и од свег срца Вас позивам да пођете са мном на чудесно путовање...
Не обећавам забаву без патње, не нудим одговоре без питања.
Водим Вас у авантуру, у лавиринт Душе кроз који само себе можете спознати...

Бранислава Нешић

 


Харонове сузе - аутор: Милан Златановић, Београд
Жанр: есеји, поезија

ЗБИРКА ПОЕЗИЈЕ И КРАТКИХ ЕСЕЈИСТИЧКИХ ПРИЧА

"Његова поезија је као бисер у мору, јер је права реткост. Поседује изузетну вредност јер обогаћује и оплемењује оне који је пажљиво читају. Ово дело свакако треба прочитати."

Сашка Попов

 

 

И ватра се угаси - Зора Љубеновић

Ово је роман, прича о једној породици, од Данкине друге године као јунакиње ове приче, па на даље. Одише љубављу, надом, утехом, миром, жељом за бољим сутра, за повратком поверења међу људима, за буђењем многих људских врлина на које понекад заборавимо.

Роман сведочи о периоду сазревања, не само једне породице, већ говори и о насем друштву и држави у времену између два светска рата.

 

 

Повратак љубави -  Милена Миликић

Не питај никада ту жену зашто је остала сама, зашто јутра чека уморна, зашто је њена постеља остала празна?

Не питај је никад зашто испрати ноћ будна, ни због чега је тако чудна?

Јер ја знам одговор; љубав јој је била све.

 

На палуби опсене - Ана Савић

Рапсодија лепоте стихова..... И издање 2010 г.

Кључ

Дај ми реч
хоризонтом да је прострем
до језгра допрем
плодом оберем.

Опширније...
 


Бендинг - аутор: Миљан Милановић, Ниш
Жанр: збирка прича

Проза Миљана Милановића у себи има довољно аутентично јужњачког и довољно космополитског и светског да заслужи свачију пажњу, чак и оних који странице добре књиге воле да увију у џоинт.

Крштена пођеднако аутентичним нишким лудилом и белосветским шпиритом она јесте добар репрезент модерног у домаћој књижевности која се још увек батрга у застарелим клишеима.

Опширније...
 

Соба на трећем спрату - Тања Шљивар

Кажу, о додиру готово да нико не говори. Приче Тање Шљивар почињу и завршавају се испитивањем, откривањем и описивањем додира.

"Може ли ходање босим ногама по стаклу да врати време?", пита се на почетку, а на самом крају на питање "Шта радиШ?", јунакиња одговара "Додирујем.", а онда излази да настави да додирује ствари. Њене истине не откривају се речима, већ додиром.

Из рецензије Весне Језеркић

 
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 2