Nagrade

,,Бешеновска приношења'' 2016. - 2. награда нашем аутору!

28.Јула 2016. у фрушкогорском манастиру ,,Бешеново'', у конкуренцији од 112 песника, на основу поетског конкурса на тему ,, „Фрушка горо, Богу нек` је слава“, наша песникиња, Јасна Арбанас, са песмом „Манастир Бешеново“ освојила је 2. Место!

 

Осморо наших аутора у капиталном пројекту Културно-информативног центра из Беча ,,Словословна врата“

Од 2437 аутора из целог света који су послали своје радове, и 337 одабраних песника и прозаиста, у зборник поезије и прозе „Словословна врата“, уврштено је 8 наших аутора, што је још један од показатеља квалитета наших издања, и то: Радмила Караћ, Јордан Алексић, Јелена Петковић, Златица Јанковић, Милован Матић, Илинка Марковић, Милета Стаматовић и Немања Илић.
Издавачи овог капиталног дела су: Српски културно-информативни центар у Бечу и Словословље, часопис за књижевност, културу и уметност.
Идејни творац и спонзор овог изузетно вредног издања је књижевник и хуманиста Петар Милатовић Острошки, главни и одговорни уредник Словословља и председник Српског културно-информативног центра у Бечу, који је овим поводом изјавио: ,,Неко подиже грађевине и оставља отечеству, а ја са овим зборником од 800 страница уграђујем једну циглу у будући Храм културе.''
Зборник поезије и прозе „Словословна врата“ имаће 800 страница, и биће штампан у тврдом повезу у августу 2015.
 

,,Матићев шал'' за 2014. нашем аутору Огњену Караџићу!

Младом песнику Огњену Караџићу из Београда, ( лауреат – 2.награда ,,Пегаз’’2014.) у оквиру традиционалне културне манифестације 33. "Матићеви дани" у Ћуприји, председник жирија и Удружења књижевника Србије, Радомир Андрић, уручио је књижевну награду "Матићев шал" за 2014. годину за најбољу прву објављену збирку песама, у издању Књижевне омладине Србије.
Образлажући одлуку жирија, председник жирија, Радомир Андрић,истакао је да је у Караџићевим стиховима "заструјала свест о неопходној промени, колико естетичкој толико и свих оних елемената каракетристичних за урбано, друштвено биће, захваћено трком за што бржим стицањем материјалних добара и маргинализацијом духовних добара".

2015_ognjen_012015_ognjen_022015_ognjen_03

 

Награда народне библиотеке ,,Његош'' из Књажевца у руке Илинке Марковић!

На XXIII Светосавском књижевном конкурсу 2015. кога је расписала Народна библиотека ,,Његош’’ из Књажевца, а у част 150-годишњице рођења Бранислава Нушића, у конкуренцији од 90 пристиглих радова, у категорији поезије 2. место освојила је наша ауторка Илинка Марковић ( збирка поезије ,,Између јуче и данас'' 2014.)
Тема конкурса била је: ,,Кад помислим на смех’’.

Izvor:http://vesti.knjazevac.org.rs/vesti-iz-knjazevca/knjazevac-rezultati-xxiii-svetosavskog-knjizevnog-konkursa/