Књиге 2016

ГРАЦЕ – патња једног села на Косову и Метохији - Горан Арсић, Вучитрн
Жанр: проза, 1. издање 2016.
80 стр.
ИСБН 978-86-7343-301-1


Када истина проговори
Књига која представља еклатантан пример како данас делује механизам лажирања историје.
Живимо у времену у коме доминира намерно искривљавање историјских чињеница на сопствену штету, од стране многих појединаца, по налогу а са циљем духовне демобилизације целог једног народа. У ситуацијама где је одговорност других тешко или немогуће порекнути, прибегава се техници подједнаког распоређивања кривице свима, без обзира на стварно стање ствари.

Опширније...
 

ЖИВОТ ПОКИДАНИХ МИСЛИ И СНОВИЂЕЊА - Касијана Милошевић
Жанр: роман, 1. издање 2016.
176 стр.
ИСБН 978-86-7343-300-4

Роман „ЖИВОТ ПОКИДАНИХ МИСЛИ И СНОВИЂЕЊА“ је штиво које се препоручује свима који желе свој живот да осмотре самокритично. При томе се могу открити разни погрешни курсеви, што неретко постане полазна тачка за промене сопственог начина живота.

prof. Dr habil Dr Wolfgang Rohrbach

Опширније...
 

ЛЕНИН ЈЕДРЕЊАК - Горан Пилиповић
Жанр: поезија, 1. издање 2016.
74 стр.
ИСБН 978-86-7343-299-1

Горан Пилиповић је песник лепих тема и ширег распона, мајстор форме, али и снажан песник природе, расположења и мисаоно-симболичних мотива.
У његовој поезији нема тзв. великих тема и идеја или вечних истина. Он не негује култ песника – свештеника поезије, нити пак поезију доживљава као тајну религију. Он пева о стварном и могућем, без мистификација и мистичарења, о тзв. обичним, свакодневним стварима, појавама и догађајима из живота, из перспективе индивидуализованог погледа на свет, и неминовне потребе да нас својом осетљивошћу, интелигенцијом, срцем и разумом увуче у његов свет лирике.

Опширније...
 

БРОДОЛОМ НАД БОРАМА - Срђан Катић
Жанр: поезија, 1. издање 2016.
80 стр.
ИСБН 978-86-7343-297-7


Давно је речено да је тако мало љубави међу људима. Данас, када је недостатак емпатије уочљивији него икад, појављује се Песник који заиста не би требало ништа друго да ради, осим да воли (и пише, наравно). А Срђан Катић то тако лепо уме.
Срђанови стихови одишу једноставношћу и класичном версификацијом (песма „Гаврило” је једина која има форму сонета, верујем, не случајно). Подижући зид од снова, Катић нас својим изразом враћа у доба романтизма (песме „Ништа, ништа”, ,,Питање”), остављајући простора и мрачнијим мотивима („Мртва”).

Опширније...
 

СУСРЕТИ У ПРОШЛОСТИ - Марија Манојловић
Жанр: роман, I издање 2016.
112 стр.
ИСБН 978-86-7343-298-4

Главна јунакиња романа „Сусрети у прошлости“ жељна је окршаја са судбином, како уосталом и сама тврди. Попут модерног трубадура она, рањива али одважна, лута између родног града за који је везују противречна, често кошмарна осећања, Париза и других европских метропола. И управо као и древни трубадур, то чини сећајући се и као омамљена утирући сама себи пут сећањима на љубав према младићу, Французу.
Однос између оне која приповеда причу и њеног вољеног, дат је кроз својеврсну експертизу, беспоштедну вивисекцију не само осећања, већ и језика, кроз анализу сваког покрета, сваког вољно или невољно учињеноог дела.

Опширније...
 

ИСПОВЕСТ ХАРТИЈИ - Саша Маринковић
Жанр: поезија, 1. издање 2016.
64 стр.
ИСБН 978-86-7343-296-0

Основне одлике поезије Саше Маринковића су: сликовитост, дубоки осећај за крајолик и родну земљу, смисао за музику стиха, инвентивност метафора и борба за живот као главни мотив. Кроз све ове одлике осећа се невероватан осећај песника за правдом и посебан, уз поштовање и дивљење,осећај према Богу.

 

Опширније...
 

ЖИВОТ У НЕМЕСТУ И НЕВРЕМЕНУ - Балша Рајчевић
Жанр: роман, I издање 2016.
112 стр.
ИСБН 978-86-7343-295-3

Књига ``Живот у неместу и невремену`` представља оштру критику друштва, али објективну и аргументовану бројним чињеницама.
Друштво у непрекидном паду економском, етичком, моралном и нарочито декадентном према вредностима културе и уметности (на чему је нагласак ове књиге), не хаје за судбину својих бројних појединаца који, иако су недужни и својим креативним квалитетима вредни пажње, уместо да постану они који друштву дају оно најбоље чиме их је обдарила природа, постају његове прве жртве.

Опширније...
 

СУНЦЕ СИЈА НОЋУ - Новак Новаковић
Жанр: поезија, 1. издање 2016.
80 стр.
ИСБН 978-86-7343-294-6


О својој поезији аутор каже: ,,У поезији не трагам за истином коју човек прилагођава себи, већ за оном због које постојим. Сакрила се ал’ је ја и даље тражим. Зато сам рођен. Зато и пишем.''

Опширније...
 

УХВАТИ ЗЕЛЕНИ ТАЛАС - Данијела Тркуља, Нови Сад
Жанр: роман, II издање 2016
204 страна, броширан повез
ИСБН: 978-86-7343-279-3

,,Ухвати зелени талас’’ - говори о виђењу Закона привлачења из угла обичног човека који га упознаје, прихвата и почиње да живи по његовим правилима, али и скреће са пута, да би се изнова и изнова враћао сваки пут све одлучнији у намери да истраје.

Ово је књига која жели да укаже на невероватну моћ наших мисли, на задивљујућу моћ промишљене намере, али на један ненаметљив начин, испричано кроз животну причу главне јунакиње која се релативно рано сусреће са принципима визуализације и разним другим техникама, као и правилима по којима овај свет функционише.

Опширније...
 

ДВА СУ СА СИРОМ - Соња Кривокапић
Жанр: роман, I издање 2016.
128 стр.
ИСБН 978-86-7343-292-2

Да ли имате право да сазнате тајне које није требало нико да открије? Или постоје грешке које имамо право да никоме не признамо?

Највећи део живота сваки човек проводи у породици или у везама са породицом. Породица је »трансмитер« (преносник) не само генетског материјала већ и система вредности и разних модела функционисања из ранијих генерација.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 Следећа > Крај >>

Страна 1 од 2