KРОЗ ТРЊЕ ДО ЗВЕЗДА - Касијана Милошевић, Беч ( Wien, Austria)
Жанр: роман, I издање 2013.
140 страна, тврд повез
ИСБН 978-86-7343-228-1

Роман изузетног књижевног квалитета који сведочи о животу наше економске емиграције у Аустрији. Тема којој литература још увек није посветила пажњу какву та проблематика заслужује.
Тему романа носе ликови окарактерисани сопственим поступцима, потпуно лишени субјективних ауторских оцена, што их чини пластичнима. Касијана Милошевић их описује као жртве њихових заблуда и фаталних погрешака које живот и животе њихових најближих претварају у пакао.

Њени „јунаци“ су стигли из најцрњих јама живота и донели тешке терете на души у туђу средину која их није ослободила те „пртљаге“ него их још жешће оптеретила.
Својим романом Касијана Милошевић осетно обогаћује живу књижевну активност не само српског књижевног круга у Бечу, већ и широм света где живе наши људи у истим или сличним околностима борећи се за материјалну егзистенцију, као и за своје људско достојанство.
„Исплакали смо реку, али нисмо удавили тугу.
.Ипак, трачак наде корачао је испред нас.“

Вјера Рашковић-Зец

,, Свака страница понуђене књиге је животна и животодарна. Сасвим је извесно да Касијана припада витализму, као схватању, правцу и опредељењу, не само уметничком, већ и егзистенцијалном.“ - Радомир Мићуновић, књижевник и књижевни критичар