ЧВОР У МОЗГУ - Драган Маринковић, Ниш
Жанр: роман, I издање 2013.
135 страна, брош. повез
ИСБН 978-86-7343-224-4

Није нам савремена књижевност понудила пуно белетристике о новијој српској историји с краја 20. века. Драган Маринковић се усудио да разбије тај зид. Показао је да је могуће написати роман о последњем рату (тачније нападу НАТО пакта) у време свежих рана, а да тај роман не буде осветнички, не буде набијен негативним емоцијама.
Улазећи на моменте у лирске описе предела или простора о коме пише, Драган Маринковић улази у Андрићевски круг у коме нам је свака слика детаљно исцртана – речју.

Драганови јунаци су обични људи. Официри нижег ранга који немају потребу за напредовањем у служби. То су људи који најпре обављају свој задатак, људи који воле своју земљу и на крају, људи који су се задесили на одређеном месту у одређено време.

Срђан Сиђа Живковић

Ово штиво је ослобођено клишеа. Након динамичних догађаја десет дана рата 1999. године, присуствујемо сустету ратних ветерана из ове приче. Десет година након завршетка рата присуствујемо сумирању животних постигнућа у периду који је требао да избрише све ратне страхоте. И јесте избрисао, јер се завршава оптимистичним жељама окренутим будућности, новом животу, стварању породице, рађању као једином смислу постојања. То је логични завршетак овог, по свему другачијег, приступа рату као литерарној теми. Таква необичност у исто време доноси и позитивну оригиналност аутора који је, пре свега, аутентичним језиком хтео да исприча и подели с читаоцима нешто што може да буде и највећа интима.

Иван Матејевић