СУНЦЕ ОПЕТ СИЈА - Стојанка Мирић, Петроварадин, Н.Сад
Жанр: роман, I издање 2013.
80 страна, броширан повез
ИСБН 978-86-7343-222-9

Храбра, животна исповест жене жртве породичног насиља.
Али и исповест храбре жене која је успела да побегне канџама насиља, и избори се за свој пут, пут новог и лепшег живота, пут љубави и благодети хармоничног, породичног живота.

Жене су веома често жртве насиља својих најближих. Насиље у породици је најчешћи облик свеопштег проблема насиља над женама, чему говоре у прилог статистике:

између 40% и 70% убистава где су жртве биле жене, починиоци су били њихови мужеви или вереници. Такође је утврђено да се не ради увек о физичком насиљу, већ и о душевном или вербалном. Насиље над женама које врше њихови сентиментални партнери најчешће остаје непријављено полицији, тако да експерти сматрају да је број жена жртава насиља у породици много већи од оног кога показују статистике и да га је тешко проценити.
Свест о насиљу у породици као и схватање и документованост овог преступа разликују се од земље до земље. Процењује се да је у САД и Великој Британији само трећина случаја насиља пријављена полицији, док на Балкану свака четврта жена трпи насиље у породици.

На нашим просторима је насиље над женама у великој мери повезано са предрасудама и друштвеном стигматизацијом, због чега се жртве ретко одлучују да пријаве починиоце, иако је у неким земљама региона скоро свака друга жена била жртва сексуалног, физичког, психолошког или економског насиља. Према статистикама жене трпе насиље и по десет до 15 година пре него што одлуче потражити правну помоћ, уколико се икад осмеле на такав корак, из страха од одмазде својих партнера.

Кроз своју храбру исповест, Стојанка упућује речи подршке свим женама света:
Важно је да одлучите да верујете себи и да вреднујете огроман рад који сте уложиле у децу и породицу. До сада сте улагале у друге, време је да почнете да улажете у себе. Ви сте себи најважнија. Након дуго година живота у насиљу обично нам је ниско самопоуздање, исцрпљене смо и немамо много поверења у себе. Све је то могуће изградити поново.

Верујте себи. Исто као што је ауторка ове дивне књиге веровала у себе.