ЕГЗЕКУТОР - Бобан Адамовић, Пожаревац
Жанр: роман, I издање 2013.
144 страна, броширан повез
ИСБН 978-86-7343-212-0

Рат криминалаца у који је уплетена држава може сносити велике губитке. Где влада правило метка, корупције и моћи свако ко је уплетен биће му глава у торби. Колика је моћ државе и докле је спреман криминал да иде описано је кроз животну причу Авакума Јовановића, криминалног егзекутора који на живот гледа само кроз нишан. Ходајући танком линијом између живота и смрти и радећи прљаве послове за новац, Авакум ће се наћи на раскршћу где љубав, новац, моћ, престиж, вера и пороци живе свако своју улогу.
Када криминал помисли да је недодирљив у својој моћи, увек се нађе неко ко му се може супротставити.

,,Бавећи се глумом, никада нисам имао прилику да пишем рецензију за било које књижевно дело сматрајући себе некомпетентним, са забринутошћу да то нећу урадити како се иначе од рецензента очекује, али након што сам прочитао роман "Егзекутор", Бобана Адамовића, схватио сам да писање рецензије не зависи од вештине писања или било чега сличног, већ искључиво од утиска које књижевно дело оставља на читаоца.
Роман ‘’Егзекутор’’приказује ликове који живе са оне стране закона и уску повезаност државе са криминалом. Главни лик, Авакум Јовановић, егзекутор, покушава да се уз помоћ љубави и вере извуче из света криминала. Али када ходаш са метком у цеви, када су ти руке упрљане крвљу, живот режира другачију причу.
Роман је набијен акцијом, држи пажњу и чита се у једном даху. Радња се одвија на начин који је тешко предвидети па стога окретање странице за страницом у читаоцу буди све већу знатижељу шта ће се следеће догодити. Суровост живота према људима који ходају по оштрици је тако приказан да аутор не штеди ни главне ни споредне ликове па је тиме сам роман изузетно реалан. Такође не пропагира насиље већ је снажна порука да сваки човек држи конце судбине у својим рукама.
Ако би се икада правио филм по овом роману, радо бих прихватио улогу "Егзекутора".

Препоручујем да свако прочита ово занимљиво штиво и очекујем још узбудљивији наставак!''

Милан Марић – Шваба, глумац