ВРЕСАК - Анастасија Лапчевић, Београд
Жанр: збирка прича, I издање
80 страна, броширан повез
ИСБН 978-86-7343-260-1

Са књигом ВРЕСАК за само неколико минута наћи ћете се у магичном и узбудљивом свету. Ових десет предивних бајки помоћи ће вам да накратко побегнете у забаван свет маште.
Збирка прича ‘’Вресак’’ младе Анастасије Лапчевић ослања се, тематски и стилски, на народну и уметничку бајку.Преплетање реалног с фантастичним и типски ликови унутар традиционалне поделе на добро и зло карактеристични су делови ових кратких проза које завршавају уочљивом, али ненаметљивом поуком.

На страницама Вреска сусрећу се стари знанци, краљевићи, краљевине, сиромаше девојчице и дрвосече, који крећу у неке нове пустоловине, као и дуговечни помагачи, виле, вештице, чаробњаци, богови и чаробни предмети који, иако је 21. век, нису изгубили своју наднаравну моћ.
Тако проговара и поучава Вресак - да је и данашње време, време бајке, јер бајка говори појединцу. Попут Вреска, само треба пљеснути дланом па ће дан бити ведрији. Помнији читаоци научиће да богатство не значи и задовољство, него да је задовољство непроцењиво богатство.
Ово је шеста димензија бајки, препуна магичних замки маште, које ће сваког човека на трен тргнути из уснуле свакодневнице и на кратко му вратити осмех на лице. Али, ових десет прича крију у себи и питања о опстанку, о идентитету, о сновима, у чему се могу наћи и деца али и одрасли који се још нису одрекли својих снова...