СНОМИСЛИ - Милован Матић, Шабац
Жанр: поезија, I издање 2014.
64 страна, броширан повез
ИСБН 978-86-7343-259-5

Сномисли - трагање за својим аутономним, унутарњим светом, чији су песнички знак савршени израз и чиста форма.

Аутор је представио префињеност у певању, и један вид аристократизма и дистанцу од постојеће социјалне стварности, заинтересован искључиво за лепоту песничког чина, за пролазност и прошлост свега што има везе са човеком.

Матић сматра да је песма израз душе, па је треба разобручити и ослободити свих стега које јој је наметао традиционални везани стих. Зато у Сномислима слободни стих доминира.

Слично својој песничкој сабраћи из круга модерне, импресионисти, међу којима је и Милован Матић, клоне се објективног света. Од њега им је важнији јак доживљај, односно утисак који тај свет у њима ствара. Стога импресионизам као правац у књизи ,,Сномисли’’ даје сасвим релативан значај некој појави. Знатно више полаже на субјективност којом се та појава проживљава и мери. Сам текст не тумачи приказани свет, као што, рецимо, покушава логички и узрочно-последично да га објасне реалисти. Текст у импресионизму само сведочи како је свет виђен, доживљен и преломљен у личности ствараоца. Стога, битно обележје стваралачког процеса у Сномислима је импресија, односно осећај и емоција, или утисак који дају печат савршеном књижевном изразу Милована Матића.