ИЗМЕЂУ ЈУЧЕ И ДАНАС - Илинка Марковић, Београд
Жанр: поезија, I издање 2014.
64 страна, броширан и тврд повез
ИСБН 978-86-7343-257-1

" Између јуче и данас" - вредан и аутентичан део српске песничке сцене 21.века.
Постоји једна реч која је сама есенција и смисао постојања. Много људи проведе свој живот у несхватању нечега тако очигледног. Илинки Марковић тај смисао није промакао. Она га је одавно ухватила, да би га сада пред нама пустила као светло које из ње допире: “Верујте у моје речи.“

Постоји један период у животу човека ког се људи онако са сетом сећају. И нико не зна где је та тачка у којој безбрижност детињства престаје, а почиње реалан живот. И препреке као планине непремостиве почну да се ређају, расту и гомилају се. Па човек схвати да то што ће га кроз живот пратити није само оно сећање на безбрижне дане, већ тежина његовог пута зависи од светла које може сијати тако јако да сваки мрак живота осветли. Светлост која и Сунце засени, светло је љубави. Песник Илинка Марковић осветлила је своју звезду. Она је херој који ничице пада пред својим стихом, певајући о лепотама живота, па се ходајући путем свог бивствовања, кроз сва искушења позива на љубав.

И јасно је, да ма колико човек био мудар, никада не може знати шта је у његовој књизи живота записано. Али може у свом срцу изградити своју веру, па је као нит златну провући кроз сва искушења живота.

Читајући поезију Илинке Марковић ми пратимо нит управо њеног живота.