ДА СЕ ЧОВЕК ПИТА - Милета Стаматовић, Београд
Жанр: поезија, I издање 2014.
65 страна, броширани повез
ИСБН 978-86-7343-252-6

Милета Стаматовић нас уводи у свој свет поезије састављен од песама посвећених домовини, песама духовности и љубави.
Није за овог писца важећа она потреба да говори из стега уметничке свести. Он је напросто пропевао, чисто дневнички, из једне потребе да се нешто у личном животу важно дешава. Песник је снажно изразио једино могући начин да људи опстану на Земљи без ратова и убијања.

Његово оружје мира јесте љубав и унутрашњи разум, кестен духа о кога би се опекао свако онај ко би да га раскомада. На несрећу људског рода данас је много убитачног оружја на земљи. Оружје мира је у праштању увреда, паљењу светла онима који не опраштају, у несебичном давању својих вредности заснованих на хуманизму и људској срећи, и љубави према другима. Осим тога, он је проговорио афирмишући љубав. Осећања и мисли су контрасти. У сваком стиху изражене су две мисли супротне по смислу, а у једном стиху стварају нов, снажан емотиван утисак и нову истину, којом се поентира порука целе песме. Та осећања припадају свима нама, па је овај песник имао задатак да нешто од тога запише, да у себи укроти заборав коме смо сви по мало склони и од чега страхујемо.
Ова књига представља слику времена у коме живимо, од оне која нас веже за огњиште и духовност, до оне која нас прожима у мислима за вољену особу.
У књизи ,, Да се човек пита’’ срећемо део себе, део своје истине, свог искуства, носталгије, љубави…

Из рецензије