ЗГАЖЕНИ БОЖУРИ - Анђелка Радовановић, Шабац
Жанр: роман, I издање 2014.
138 страна, броширани повез
ИСБН 978-86-7343-250-2

Предивна књига о старословенским Боговима, чија се радња одвија на тлу српске колевке, једином месту на свету где расту прекрасни, црвени као крв, цветови божура.

Наш преци су поштовали један специфичан морални и духовни код који је у данашње време готово потпуно ишчезао из срца и умова људи, а то је духовна посвећеност.

Помињање легенди и митова, предања и прича које су преношене с колена на колено увек је давало своја тумачења, али ће истина можда заувек остати прекривена велом тајне.То су врховна божанства старих Словена којима је приписавана неограничена васионска моћ.
У ово вековно време зла, угрожености и претњи опстанку свог народа, Анђелка Радовановић је овом књигом попунила једну културну празнину, у нашем случају, недопустиву празнину у коју је уложено духовно прегнуће као неодвојив део културне историје српског народа.

Радња романа:

Најхладнијег зимског дана, када је дрвеће пуцало од мраза и крв се ледила у жилама, у јами ископаној у снегу родила се Веста коју су прихватиле бодљикаво ледене руке мраза прививши је на ледено срце. Гоњена чопором гладних вукова, хордом крвожедних дивљака жељних крви, пловећи на санти леда над којом су се надвиле руке умируће мајке и анђеоска крила мучки убијеног оца, она се усидрила у раширене руке и срце Тора „вука самотњака“, несвесна проклетства које је примила на себе, а које је терало да се кроз векове реинкарнира.
Проклетство се повампирило у години ђавола, сејући смрт. Пировало је не слутећи крај, јер су изданци косовских божура избили у тренуцима када је у српској колевци рођено и зањихано дете које је победило време.