СТЕГЕ И ЛАНЦИ - Дарко Којић, Вршац
Жанр: роман, I издање 2014.
208 страна, броширани повез
ИСБН 978-86-7343-245-8

У данашње време, када су све але и вране, теоретски добро потковане, са свих страна спопале наш народ, ево још једне књиге која нас подсећа ко смо и на каквим смо све прекретницама живота били као народ.
Дарко Којић је извукао из албума фотографије својих предака, из фиока споменице и дневнике, из срца дедове и прадедове, и учинио их видљивим творцима наше историје, питајући се да. ли је баш његов предак, Светислав Рашајски, морао да осети сав божји гнев због туђих, раније учињених, неправди?

Да ли је баш он морао да постане немоћан победник изгубивши себе? Или је, једноставно, Светислав морао да постоји само да бисмо ми научили колико смо лоши?!
У српској историји, а посебно од Првог устанка 1804. године и стварања нововековне српске државе, идеал слободе схватао се као саставни, неминовни део сопственог живота, сопствене судбине. У Првом светском рату Срби су бранили слободу и част свога народа и свога огњишта, своју државу, и за њихову одбрану поднели неизмерне патње, страдања и жртве. Заслуге српске војске и многих појединаца за завршетак рата су огромне, а жртве које је поднео српски народ заслужују сећање.
Јер, заборав је погубан.Сам наслов романа ,,Стеге и ланци'' као да нас опомиње и јасно указује да се морамо ослонити на трајне вредности и поштовати традицију, јер без ње не постојимо као културан народ, али и да потражимо узоре међу нашим прецима, и вратимо се изворима. Наши преци су нам показали пут, ми само треба да га следимо.

Јер, шта значи православна саборност? Наш народ не чине само они који сада живе, већ и они који су нас створили, и они које ми стварамо. Када бисмо тога били свесни, потрудили бисмо се да живимо тако да нас се преци не постиде, а потомци да се нама поносе.

С обзиром да старо правило гласи: “Ако хоћете да уништите неки народ, уништите му историју“, романом ,,Стеге и ланци'' сачували смо један њен део. И поносимо се том чињеницом.