РЕФОРМАТОР - Стефан Лалић, Београд
Жанр: роман, I издање 2014.
130 страна, броширани повез
ИСБН 978-86-7343-243-4

Као џелат херојима и хероинама људских слабости, перо Стефана Лалића, са новом књигом, учинило је један горак, тежак корак, шетњу кроз једну од могућих слика будућности наше свакодневнице. Ону коју, нажалост, сами креирамо.
Аутор овог романа има визију будућности као свет тамних лагума наше апокалиптичне данашњице што представља светлу тачку саме тематике романа, својеврсно зелено светло.

Главни јунак, Паул, губи своју породицу у авионској несрећи у којој је он један од случајно преживелих. Убрзо после несреће сели се из своје домовине у којој је живео са покојном породицом у другу државу, на дестинацију на коју су последњи пут сви заједно кренули на одмор.
Радња романа се дешава три године након катастрофе.
Ова књига описује његов живот као борбу са прихватањем сопствене судбине, али и са другим људима који не цене довољно оно што је он изгубио.
Уз дуге и дубокоумне разговоре са старцем Родригом долази до закључка да смо сви, као припадници друштва, изманипулисани од стране оних људи који владају овим светом.
Терет сазнања био је претежак за Паулова нејака и већ превише измучена плећа, али последњи атом снаге и решености да подели своју тајну и сазнање улаже у своје ужасавајуће, али у исти мах и на неки начин филантропско дело које је и обележило овај роман.

Стефан Лалић, аутор збирке поезије ,,Једнолична истина’’ (2012.)