УСУД - Миливоје Стојчевић, Бања Лука, РС БИХ
Жанр: роман, I издање 2014.
100 страна, броширани повез
ИСБН 978-86-7343-242-7

Моћна повест испричана жаром романописца и посвећеношћу историчара.
Бриљантно дело намењено свим сладоскусцима српске средњевековне историје.


Аутор романа "Усуд " покушава да расветли последње године владавине Турака у времену када српска Посавина гради највећи храм западно од Дрине, доказујући да слободан може бити само народ који има јаку националну свест без које се претвара у скуп појединаца подложних утицају окупатора.
Дело које открива истину, зверства, нагоне, тежње и људску бескрупулозност. Једном речју, дело које открива сва зла која су људи способни да учине зарад сопствених интереса позивајући се на потребе вере. Роман, заправо, дочарава шта је човек све способан да учини верујући у опрост свих грехова и помиловање. Књига непосредно казује како вера може да унизи и духовно сатре ревносне вернике и начини од њих монструме, где су вера и религија само фасада за пљачке и покоље невиних.

Слободан може бити само народ који има јаку националну свест. Без ње се претвара у скуп појединаца подложних утицају окупатора (војног или економског). Освајач намеће своје културне и моралне вредности. Изграђује нову свест. Ствара послушнике који се боре за његов интерес. Пристајемо ли на самоуништење?