ТИШИНА - Индира Дурмић, Рим (Италија)
Жанр: роман, I издање 2014.
112 страна, броширани повез
ИСБН 978-86-7343-241

Сарајево 1993. године. Град у којем бесни рат и влада хаос. Љубав која се рађа... (Не) предвидиво као и сам живот.

Тишина. Једна симболична прича која је актуелна и данас - после толико година мира ми још увек трагамо за љубављу и слободом на нашим просторима.

Животна, људска прича која има везе са нашим животима на Балкану и са оним што нам се дешавало у скоријој прошлости, она коју је прекинуо рат, али која је наставила да живи и да по ко зна који пут опомене људе да мржња и нетолеранција не воде нигде до у пропаст.
Ауторка је написала узбудљиву и интригантну причу са вечитим мотивима о љубави у доба рата. Чита се у једном даху јер делује врло аутентично и потресно у исто време, да је просто немогуће остати равнодушан.

Сећања бледе. Систем вредности се мења. Нека нас бар нешто подсећа на чисту љубав.
Зато је најпаметније овакву трагичну причу завршити чувеном реченицом Ђорђа Балашевића:
,,За нормалног човека сваки рат је изгубљен и пре него што је почео”.

Радња романа:
Ади заједно са још неколико војника и цивила жури у помоћ рањенима на месту где је пре неколико тренутака пала граната. Ту у болу и очају, између рањених и погинулих сусреће Ану, девојку коју је, чинило му се, одувек познавао. Упркос свему, између то двоје младих се рађа љубав и убрзо почињу да живе заједно. Након неког времена Ана је посумњала да је у другом стању. Кад су се њене сумње потврдиле, подарила је Адију најлепши поклон за његов рођендан говорећи му да носи његово дете. Ади у екстатичном стању након те вести пише писмо свом нерођеном детету кријући то од Ане. Након тога проводи бесане ноћи размишљајући како да спаси Ану и дете, и у тренуцима када је изгледало да је пронашао решење, изненада га позивају у штаб да замени саборца.
Снајперски хитац погађа Адија који је на дужности. Након његове смрти и чудних догађаја који су је добрано уплашили, Ана одлази у Сплит где на свет доноси мушко дете. Након рата се враћа у Сарајево са својим сином и налази писмо које је Ади писао када је сазнао за њену трудноћу. Коначно јој све постаје јасно. И након сазнања из писма и свих тешкоћа кроз које је пролазила, Ана поновно проналази свој душевни мир.