РЕФРЕН - Андрија Јонић, Београд
Жанр: роман, II издање 2014.
136 страна, броширани повез
ИСБН 978-86-7343-205-2

Друго издање српске одисеје XI века! Роман РЕФРЕН Андрије Јонића!

Изузетно смо поносни на чињеницу да су се и читаоци сложили са нашом одлуком да управо ,,Рефрен’’ буде ’’Роман године’’ 2013. у издању Књижевне омладине Србије!

Шта представља највећу тајну сакривену од света?
Шта ако је све што сте икада знали била лаж?
Колико је безусловна љубав заиста важна?

,,Рефрен’’ није књига за ово време. Ово је књига једне боље књижевне будућности. За све оне који гледају напред. Самосвесно. Она није баласт књижевног знања, него једна велика лектира у којој образован човек ужива, а онај који је не познаје има прилику да осети шта је књижевност и зашто је важна.’’

Књижевно дело као што је ,,Рефрен,, говори првенствено о свету без смисла, али пре свега о свету у којем смисао постоји, али у којем смо осуђени на његово упорно измицање. О свету у коме смо преобликовани, усмерени као марионете.
Већ у првим реченицама овог романа суочавамо се с приповедачевом дубоком сумњом у оперирање језика и свести који су му једини доступни алат за приступ и разумевање света оваквог какав јесте. А вербални виртуоз и ултимативни скептик кроз чију је нарацију и свест роман обликован, одазива се на име Неимењиви – или -НН, који се до краја романа разрачунава с илузијом доступне, кохерентне стварности.
Јонићев монолог, кроз речи јунака романа, фасцинира енергијом, доследношћу, мисаоном и стилском инвенцијом која делује неисцрпно. Читаоцу се чини како би тај вртоглаво ауто-рефлексивни, виртуозно обликован монолог лако могао да се настави до унедоглед.
Зато са сигурношћу можемо рећи да је Андрија Јонић предани реалиста који пред светом ставља огледало у којем се огледају његова фрагментираност и дубинска анализа система коме припадамо, онога што сви ми јесмо.
У свету у којем у почетку -беше реч-, а чије је значење у међувремену неповратно изгубљено, Јонић кроз овај фасцинантан роман, поставља једино питање: наставити или не наставити?
Шта? – дознаћете тако што ћете га прочитати и, верујемо, уживати у њему.