КУЧКЕ - Јелена Филиповић, Велико Градиште
Жанр: роман, I издање 2012.

112 стране, брош. повез

ИСБН 978-86-7343-202-1

Интригантно! Страствено! Сурово реално!

Књига која баца ново светло на друштво у коме живимо.

Одузеће вам дах!

( Од ауторке књиге Магличасти људи & Шамар провинцији 2011. )

„Кучке“, и као књига и као специфичан израз за одређени карактер личности, tипичан су производ времена у коме живимо и у коме некога (најчешће жену), зачас облепе етикетама. Тако главну јунакињу ове књиге зову кучка. Kада се прича подробније размотри, очигледно је да би кучком пре требало назвати оне који деле етикете и тако узалудно покушавају да прикрију своје лицемерне животе.

Кучке су у овој причи пре свега мушкарци - што је пресликана слика свакодневног живота.

Јелена је храбро, зато што је то један од битних начина осликавања генерације, прибегла експлицитним описима сцена секса, које су само одраз празне душе и крик генерације која је на путу да добије ознаку – изгубљена.

Није се случајно у време сулуде транзиције изродио филм „Клип“, текстови женских панк група, па и ова књига. Све су то дела са заједничким именитељем – опомињућа.

На срећу, имају уметничку снагу која им гарантује дуговечност и пажњу не само људи који се баве литературом, музиком и филмом.

Књига „Кучке“ има једну реченицу коју Јелена варира у неколико варијанти: „Пут у нигде“. То је заиста тачна констатација времена у коме су деца постали старци, а старци деца, па се и једни други играју погрешним играчкама.

Из рецензије Вање Булића, књижевника и новинара