ПЕПЕО ДАВНИХ - Ана Магда, Београд
Жанр: поезија, I издање 2012.
96 стр. брош. повез
ИСБН
978-86-7343-192-5

Ана Магда је припадник млађе генерације писаца који се понајвише окреће реактуелизацији и креативној интерпретацији наслеђа, заговарајући тезу да књижевност не настаје подржавајући спољашњи свет, већ из сопственог медијума, поштујући механизме свог интерног кода.

Она је песник интелектуалац, уверена да је песма израз патетике ума, а не срца, да се достиже умом и да изражава "стање ума", а не душевна расположења. На веома вешт и мајсторски начин повезује доживљаје свакодневног и баналног са строгошћу форме, бунтовност горштака с изворним осећањем језика.

Њена поезија је виспрена, бунтовна, протестна, прожета горким сазнањима о садашњости и блиској прошлости. Дакле, права поезија урбаног духа и модерног доба, осликана пером њене младости, којим пева о хаосу и расулу савременог света и безнађу његових житеља.

Зато је књига ,,Пепео давних ‘’ препуна фасцинантне енергије језика и склоности ка опреци и разлици, што употпуњавају два пола идеала, аполонијски и дионизијски, медитерански и бореални свет, фетиш тела и чулности, те кристали чистога духа, што се све сажима у обухватајућем појму праве књижевности (лепоте поезије). Појам задовољства Ана призива кроз она мишљења која у самом процесу писања налазе хедонистичке импулсе, али не као пуко уживање, већ као прави пример изједначавања поезије и људског постојања. При том, писање као вид бивања поставља на врх хијерархијске лествице.

Једном речју – браво! За књижевни првенац, и више него довољно!

Из рецензије Ненада Максимовића