ОПРАШТАМ ТИ НОВЕМБАР - Катарина Ђурђевић
Жанр: роман, 1. издање 2022.
225 стр. брош. повез
ИСБН  978-86-7343-435-3
 
Kатарина Ђурђевић нас дочаравајућим и очаравајућим писањем води на путовање пределима душе, књигом која је и љубавни роман и исповедна, дневничка проза и роман о духовној и емотивној потрази (и још битније налажењу), уз промишљање бројних детаља, мисли и емоција који заједно творе  живот.
   Онај ког смо волели највише на свету преварио нас је и отишао с другим. Да бисмо прихватили тај несношљиви губитак, морамо да преиспитамо колико је заправо тај неко и био вредан. То јесте механизам одбране, али искреност понекад тражи више снаге него што је заиста имамо на располагању тако напуштени и повређени – примарна је тема коју фантастична Kатарина Ђурђевић обрађује у овом предивном роману.
   Наиме, верност је наша заједничка одлука која се огледа у томе да се уздамо један у другога, да останемо заједно. У том смислу верност је нешто драгоцено и увек подразумева љубав. Она значи „поштуј ме и буди поуздан за нашу заједничку ствар”. При том су оба партнера одрасли људи, који не зависе један од другог, нарочито не у смислу одржања у животу, и могу слободно да оду кад желе, али су ту јер су тако одлучили.
   Јунакиња романа ,,Опраштам ти новембар’’, млада и лепа докторка Софија, своју највећу љубав доживела је још као тинејџерка. Виктор је био њен цео свет. Неко са ким је желела да проведе цео свој живот. Пожелела је да њихова љубав буде бесмртна и да траје дуже од њихових живота. Али то се није остварило. Баш у тренутку када јој је била највише потребна његова подршка, он ју је преварио и оставио.
Окружена болеснима, умирањем и борбом, Софија је схватила шта су највеће животне вредности. Оно чега никако није могла да се ослободи био је тај новембарски мирис који би јој у само једном даху оживео све оно што је годинама узалудно покушавала да закопа у саме дубине своје душе. Поред свега тога, у њеним мислима и срцу годинама је чувала обећање које је дала Виктору. Да ли ће га након толико времена ипак испунити и шта ће јој оно донети?