KO ЖЕЛИ ДА ЖИВИ ВЕЧНО? - Никола Лазовић
Жанр: поезија, 1. издање 2022.
95 стр. брош. повез
ИСБН 978-86-7343-442-1
 
Поезија као медијум који пакује мисао у лепу језичку кутију још лепшег назива ,,Ко жели да живи вечно?“ У питању је право богатство књижевног израза у славу песништва.
Приказујући људске проблеме и мноштва размишљања која су у свима нама присутна, књига Николе Лазовића буди код читаоца свест да је неопходно направити критички осврт на свет чији смо део. Његова поезија је никла из нарочите побуне, кадре да се супростави свим лажима које нас окружују, па његов сваки стих позива читаоца на слободу у пуном смислу те речи - бити ,,Номад“.
Нити једна песма из ове фантастичне књиге није настала као вербално опонашање унапред стереотипне форме. Оне, једноставно, имају своје природно станиште, при чему је свака интензивна и продорна, бритка и истовремено осећајна на језику који је чист, формиран, лирски лако препознатљив.
Осим тога, поетика исказана у овој књизи потврђује епистемиолошки скептицизам према идејама света и људским радњама у истом, као и Хераклитов став: ,,Размишљати, значи узвисити се до мудрости.“
Из рецензије Милене Миликић, писца и песника
***
И само се крећем...
Крећем се и када стојим
са обе ноге чврсто на земљи.
Тада сам у мислима, далеко одавде...
Крећем се и када спавам,
јер тада сањам да се крећем...
Ја ћу се кретати и када умрем,
јер, моја је слобода бескрајна,
а душа вечна...