ВРАТИ СЕ СИНЕ - Слободан Врховац
Жанр: поезија, 1. издање 2022.
95 стр. брош. повез
ИСБН 978-86-7343-443-8
 
Епифанијска лепота духовне првине у језику, којом обилује ова збирка поезије, заснована је на чистоти оног који пева. Духовност лирике, као светлост монашке снаге која није од овог света, али му припада.
Запис душе, светлосни код, који свако од нас поседује, само га свако није свестан, Слободан Врховац је, и са овом другом књигом ( 2020. објавио је збирку песама ,,Био сам свједок у времену''/ 2. награда ,,Пегаз'' /, оваплотио кроз поезију као највиши начин, пронашавши један фини баланс између приче коју стихови саопштавају, између исказа у стиху, и између тропа, између симболике, онога што даје неку врсту песничке снаге.
Зато књига ,,Врати се, сине'', као што и сам назив каже, показује жилавост духовног принципа и поезије, снагу живих талената у матерњем језику, певајући о великим, болним темама, међу којима је и напуштање наших огњишта у потрази за бољим животом.
Сваки ,,одлазак ради бољег живота'' често изазива непрекидно осећање бескућништва, искорењености и отуђености. Траума која досеже у сећање потомака и оставља генетски ожиљак личне, породичне и колективне драме.
Зато аутор позива на повратак у песми чији се назив налази у самом наслову књиге: ,,Врати се, сине'':
,,Врати се, сине! Светиње те зову.
Није ништа вриједно као земља своја.
Kрвав је новац у туђини, сине.
Врати се! Зове те Отаџбина твоја.''
Љубав, као најчистије, најузвишеније осећање у човеку, и она, посебна када се воли човек или жена, писање о њој, најшира је тема од памтивека, па тако и у овој књизи, и заузима друго поглавље, други опус песама посвећених само једној жени. Вољеној.
Иако је по Рилкеу, добро волети, али је љубав тешка - још теже је о тој теми добро писати.
У овој збирци аутор нема таквих проблема и храбро избегава такве замке. Стих је добар, препознатљив и враћа га таласима сигурности, његовој љубави, његовој вољеној којој је и посветио ову књигу.
 
,,Тог тренутка ставих је у срце,
и са њом кренух кроз овај свијет.
У данима мог животног трња,
била и остала најљепши цвијет.''