У ДВА ПЕРА - Маријана и Бранко Јовановић
Жанр: приче, 1. издање 2023.
128 стр. брош. повез
ИСБН 978-86-7343-450-6
 
Kњига снажних, дубоко интимних и друштвено осетљивих прича.

      Српска литература сасвим сигурно у последње време није имала тако врсне стилисте, фокусиране на сваку реч, њено значење и моћ, али и писце за које књижевност није била залудна забава или играрија, већ мисија која на моменте превазилази и сам живот.
     Заједно у животу, али ево по први пут заједно и у књижевности, два врсна приповедача, Маријана Љ. Јовановић и Бранко М. Јовановић.
***
     Приче потписане пером Маријане Љ. Јовановић од читаоца захтевају посвећеност, пажњу и концентрацију, а за узврат нуде искуство и осећај какав дају само велика уметничка дела.
Топле, сетне, искрене, на моменте тужне, а већ следећег момента духовите, али врло, врло живописне, ове приче ће освојити и најзахтевнијег читаоца. Порука у њеним причама је једноставно живот. Тужан, срећан, меланхоличан, али наш. Један, једини.
***
          Kада су у питању кратке приче Бранка М. Јовановића, у њима обично нема много радње и скоро да нема ни развоја ликова. Међутим, чак и када је у питању прича са само неколико реченица, први утисак је да је Бранко мајстор карактеризације: њему су заправо од круцијалног значаја психолошки и етички аспекти карактеризације. Зарад функције приче он инсистира на психолошким особинама од којих, у суштини, зависи разликовање између добра и зла.