НОТЕ И ВАЛИ - Максим Милетић
Жанр: поезија, 1. издање 2023.
128 стр. брош. повез
ИСБН 978-86-7343-459-9
 
„Ноте и вали“, песника Максима Милетића, је озбиљна, надахнута и интелигентна збирка песама. Композицијом, мотивима и експресијом представља праву реткост у ултрабрзом и хиперпродуктивном добу инстант културе и времену у коме овај талентовани човек живи своје младе године. Пева гласом искони, одржава чврсту везу са прецима и њиховим светитељима, загледан у живот испред себе и све оно што га прати, право је откровење пловити његовим „валима“, исписаним јединственом снагом духа и срца.
У својим варијацијама експериментише стихом, строфом, синтагмом. Уздиже вољено биће на пијадестал попут Петрарке и Лазе Костића. Препознајемо Дучића и Шантића, њихове родољубиве заносе, Дисове „звезде“ и Радичевићеве „звездице“,онда изненади Ракићевом меланхолијом или Бекетовим апсурдом... Збирка написана течним песничким језиком је одјек суматраистичке свеобухватности поезије калемљене на душу младог човека.
Збирка има пет целина, тематски одвојених али мотивски повезаних. Песник, не само што је врсни познавалац историје, већ се у свакој његовој песми осећа национални идентитет и духовност коју овај млади човек брани и чува на најлепши могући начин.’’ – из рецензије Маје Петровић, професора српског језика и књижевности.