НЕВИДЉИВО НАСЛЕЂЕ - Маја Марковић
Жанр: роман, 1. издање 2023.
155 стр. мек повез
ИСБН 978-86-7343-465-5

 
Зашто напуштамо оно што највише волимо? Шта нас то вуче другој обали?
Страх, нада, нужда или љубав?
Јунаци романа Невидљиво наслеђе напуштају свој завичај у периоду од шездесетих година до данас. Kоји су њихови разлози и шта им је у души док остављају старо и одлазе у ново?  
Шта је оно од чега бежимо, а што нас увек неизоставно стигне?
Сви ликови понудиће нам своје одговоре, сирове, аутентичне, без задршке, и без ценкања. Њихове личне приче, једноставне и безвременске додирнуће и наше животе, наше успомене, наше ране.
Шта је невидљиво наслеђе? Kако нешто невидљиво може толико утицати на наше размишљање, поступке, живот, и на крају, на друге људе?
Оно што је карактеристично за ову књигу јесте чињеница да се ради о роману у причама, где задња реченица сваке прице представља почетну реченицу сваке следеће приче.
Осим тога, још једна од карактеристика ове дивне књиге јесте чињеница, да је у одређеним причама користила и локални дијалект људи који живе на овом подручју наше земље, и тиме га сачувала од заборава.
Наиме, језик јунака овог романа, језик једноставних, али животно искусних и оштроумних људи, је занимљив; привлачи пажњу, буди драгост, подстиче мисао, не само због своје лепоте и богатства, него због оних који га користе. То је језик народа који се напајао сопственом традицијом, вековно обликованом филозофијом живота и животом вођеним моралним вредностима. Међутим, лепота и богаство није само у основним речима и њиховом денотативном значењу, него управо у сложеницама и изведеницама Маје Марковић на крају свих поглавља романа.