АРИСТИП - Александар Павловић, Амстердам (Холандија)
Жанр: драма, I издање 2015.
96 страна, броширан повез
ИСБН: 978-86-7343-284-7

Комплексно ткиво драмског текста АРИСТИП сједињује мотиве неправде, злоупотребе, неодговорности и разузданости с мотивима дегенерација, хипертрофиране осетилности, еротичке и естетске, уметничке отуђености од властите средине, од властитог себе, као и стерилне моралне издвојености. Све ти елементи заједно обликују ову изванредно артикулирану, раскошну говорну прозу богату алузијама на филозофију, на моменте експлицитну у описима, с поеантама драматичним у својој логици, декоративну и строго драмски функционалну у исти мах.

Иако се већина текста базира на многа филозофска питања, при чему се спомињу многи филозофи ( Сократ, Платон…), сукоб идеализма и света којим управљају филозофи, учиниће ,, Аристип’’ надасве модерним текстом који с лакоћом препознајемо и у овом времену.

Сам драмски текст је структуиран у шест засебне целине, односно у шест сцена.

Оно што Павловића, већ са првом књигом, издваја као самосвојног драмског писца, што је залога његове аутентичности, јесте његова опорост, горчина, убојитост, директна провокација. Заслугу за то не носе његове године, већ чини се наслеђе силовитости барбарогенија, талог једне истинске уметничке побуне карактеристичне за данашњицу.