У ПРОЗОРУ - Татјана Ђорђевић, Београд
Жанр: роман, I издање 2015.
80 страна, броширан повез
ИСБН: 978-86-7343-278-6

Да ли сте знали да је Дан старих лица 01. Октобар? Да ли сте некада размишљали о њиховом добу, усамљености, болу, недостатку активности и неге? Да ли смо свесни да све нас то исто чека?
У савременом свету младост и лепота постале су хиперболе и идеали којима сви теже, све остало је маргинализовано. Старије особе, као огроман део популације, немају готово никакву пажњу медија, о њима се ретко говори а још мање им се пружа прилика да јавно говоре о свом положају и статусу.

Светски теоретичари културе и социолози за овакав тренд окривљују такозвани “терор младости”, феномен који подједнако погађа развијене и неразвијене земље, а који у комбинацији са сиромаштвом, старе ставља на саму маргину друштва.
Живећи данашњим темпом живота, често заборављамо чињеницу да је друштво хумано у толикој мери у коликој штити најслабије, најугроженије категорије: децу, болесне, хендикепиране, те особе старијег животног доба. У нехуманим друштвима ове категорије су изложене разним видовима угрожавања, од њиховог препуштања самих себи, па до изругивања и вршења насиља над њима.
Данашња ‘’достојанствена старост’’ у већини земаља овако изгледа: на летовања не иду, одећу не купују, једу најјефтинију храну, издржавају често незапослену децу, а брину се и о унуцима.
Зато смо изузетно поносни на књигу ,,У прозору’’ у којој је ауторка, Татјана Ђорђевић, описала живот старице, и њене последње дане живота у којима се борила против болести, за још један удах свежине и још један дан у коме ће видети излазак Сунца…сачувавши на тај начин сећање на њу.