ИГРА СЕНКИ - Сања Вукосављевић, Београд
Жанр: роман, I издање 2015.
255 страна, броширан повез
ИСБН: 978-86-7343-268-7

‘’Игра сенки’’ – изузетан роман који приближава проблеме са којима се млади сусрећу у ‘’злогласним новобеоградским блоковима’’, у време кад праве вредности губе на значају.

Ако анализирате ситуацију у којој се данас налазе млади људи, она је ужасно компликована. Основно обележје те атмосфере јесте одсуство перспективе – посла нема, стопе незапослености расту, стижу претње да ће границе поново бити затворене, што све подржава осећање изолованости.

Иако сви причају начелно како воде рачуна о будућности земље, заправо се нико не бави озбиљно младима и повећањем шанси да се ти млади људи на достојанствен начин интегришу у друштво унутар чијих географских координата живе. Пустајући омладину, односно њихову енергију да артикулише мимо система, она ће се пре или касније окренути против тог истог система.

Таква је ситуација и у београдским блоковима који престављају државу за себе - улице су често границе у нелегалним пословима, а међу блоковима постоје и нека већ традиционална ривалства. Људи тамо нису мањина, нису дискриминисани, али јесу створили културу која дискриминише друге.

Па тако и јунаци романа ,, Игра сенки’’, Душан и Ива, нису типични седамнаестогодишњаци. И једно и друго су, свако на свој начин, обележени својим поступцима и животним одлукама, који су их и довели до маргине друштва. Те исте одлуке и прст судбине учиниће да се сретну на последњем месту које су очекивали. Тешки животи деце ,,из блокова`` ће постати још тежи онда када демони прошлости, од којих све време беже, дођу по своје након тог сусрета. Ипак, у свом том мраку, на тренутак ће се појавити сунце и нада да се све може променити. Али по коју цену?