ДИЛЕМЕ - Никола Јовановић, Београд
Жанр: поезија, I издање 2015.
60 страна, броширан повез
ИСБН: 978-86-7343-266-3

Појава младог и талентованог Николе Јовановића на књижевној сцени Србије доприноси њеном побољшању, богатству књижевног израза и неминовном постављању принципа писања за неке нове генерације.
Књига ,,ДИЛЕМЕ,, овог младог песника говори о љубави, о чежњи за њом, о дубоком жалу за неким недостижним сновима, истргнутим за тили час, о недостижности, боговима, па и о прокоцканим шансама и животу.

Поетика, исказана у овој књизи, потврђује епистемолошку енергију бивства: Људско биће дјелује и када мисли – оно мислећи – дјелује и дјелујући – мисли, као и Цицеронову мисао: Живјети, то значи мислити, и Хераклитов став: Размишљати, то значи узивисити се до мудрости.
Стихови у овој књизи су животни, мисаони, рефлексивни, љубавни, искрени, разговорни, позивајући, недвосмислени, разумевајући, обећавајући...
Поезија овог младог песника је интезивна и посвећеничка, драматична, прецизна и бритка. Истовремено је љубавно - нежна и откривалачки снажна.
Кад се једног дана буде писала историја савремене српске књижевности 21. века, поезија Николе Јовановића заузеће завидно место. Ненаметљива, наоко сталожена, упорна и продорна, она описује један широки лук који досеже до звезда и невиђених светова, али завирује и у најинтимније куте срца и душе.

 

,,Не кроји сузама синовљев завет
Ја одиста ништа од тог нећу бити...''