ИСПОВЕСТ ХАРТИЈИ - Саша Маринковић
Жанр: поезија, 1. издање 2016.
64 стр.
ИСБН 978-86-7343-296-0

Основне одлике поезије Саше Маринковића су: сликовитост, дубоки осећај за крајолик и родну земљу, смисао за музику стиха, инвентивност метафора и борба за живот као главни мотив. Кроз све ове одлике осећа се невероватан осећај песника за правдом и посебан, уз поштовање и дивљење,осећај према Богу.

,,...Као да су се све чари у мени свиле.
Љубављу Његовом мој дух се храни.
Нема већег весеља, ни такве идиле
но кад се Христос у човека настани!''

Свако ко прочита збирку песама ,,Исповест хартији'' може препознати у њој свој терет и своју радост, било где да се налази на земаљској кугли, јер сви ми имамо сличне животне борбе, слична хтења и надања. Саша Маринковић је проговорио кроз дивне стихове у име многих, не само младих људи, него у име свих људи који су жељни правде и истине.
Својим симболичним насловом ,,Исповест хартији'', песнички језик извире не само из дубине Сашине душе, већ и из дубине говора народа. Његов сваки стих распреда језичке тајне, враћајући нас или у завичаје или у још даља памћења. То је језик који не може нико поновити, али се може и мора запамтити! То је језик који чува у себи све оно што се дешавало у језичкој историји народа на овим просторима.
Зато се у збирци преплићу стихови препуни туге и бола, чежње, пркоса и бунта, али и љубави и вере да се све може променити.

,,...Кумим пред иконом светог Николе!
Не напушта ме та вера луда.
Још увек некако верујем у чуда.
Тражим пут...К’о луталица што не зна куда,
к’о што ушће тражи река што кривуда...''

Такође, у овој предивној збирци налазе се стихови о Милошу Обилићу, Стевану Синђелићу, Живојину Мишићу... као доказ да је наша земља била, јесте и биће препуна хероја.