ДВА СУ СА СИРОМ - Соња Кривокапић
Жанр: роман, I издање 2016.
128 стр.
ИСБН 978-86-7343-292-2

Да ли имате право да сазнате тајне које није требало нико да открије? Или постоје грешке које имамо право да никоме не признамо?

Највећи део живота сваки човек проводи у породици или у везама са породицом. Породица је »трансмитер« (преносник) не само генетског материјала већ и система вредности и разних модела функционисања из ранијих генерација.

Свака породица има прошлост и у свакој породици се налазе »подељене карте« са којима ваља што боље одиграти у животном циклусу пуном предвидивих и непредвидивих ситуација и искушења.
Књига ,, Два су са сиром’’ убедљиво потврђује да о овој вечној и тако крупној теми није све речено.
У питању је провокативна парабола ауторке о породици обузетој многим тајнама, жељама и страхом док се колеба између добра и зла.
Роман прати једну наизглед обичну породицу – оца Богдана, мајку Глорију и кћерку Данијелу. Муж и жена осећају отуђеност једно од другог, али су свесни своје удаљености, непрестано се питајући зашто не могу постати ближи. У њиховим сећањима испреплићу се свакакви апсурдни моменти и манифестације њихових ексцентричности. При том, доминантна је унутрашња борба оца против осећаја које гаји према ћерци, а који се граниче са инцестуозношћу.
Роман ,,Два су са сиром’’ тематизује оне делове брачног живота с којима се можда неће сви поистоветити, али ће препознати много других ствари које нам се мотају по глави, а које нису тако ретке само зато што их не признајемо себи и другима.

Јединствено књижевно суочавање са породичним тајнама.