ОМАЈА - први део - СВЕТИ САВА САВАНОВИЋ - Огњен Лазаревић
Жанр: драма, I издање 2016.
115 страна, брош. повез
ИСБН: 978-86-7343-290-8

Књига ,,СВЕТИ САВА САВАНОВИЋ'' прва из трилогије ,,ОМАЈА'' Огњена Лазаревића ( коаутора књиге ,,Исидора и ја'' Исидоре Бјелице) !
Идеална да вас опусти и насмеје у предстојећим врелим летњим данима :)

Сава Савановић је лик из приче Милована Глишића (1847–1908) „После деведесет година” у коме је он представљен као вампир по легенди која се прича у околини Ваљева (и у српском хорор филму „Лептирица“ из 1973. године, који је инспирисан Глишићевом причом, редитеља Ђорђа Кадијевића).

По тој легенди, верује се да је сељак Сава Савановић из тог краја, после своје смрти живео у старој воденици у селу Зарожје, у општини Бајина Башта. Легенда говори да је као „вампир“ убијао и пио крв људи који би дошли да мељу жито. Вампир је, иначе, једина реч из српског језика која је општеприхваћена у свим светским језицима.

Позоришни комад Омаја је алегоријска трилогија о неким појавама и владарима из нашег друштва.
Омаја је биће из српског фолклора чијом се основном карактеристиком сматрала способност да омађија (омаја). Као једино објашњене страдалничке историје Србије и њеног народа, по аутору, од памтивека па до дан-данас је постојање „омаја“ у обличју неких владара и политичара који народ Србије омајавају, заслепљују, и доводе у стање илузије, Србију у стање магле и бесконачне ноћи, а свакога ко би добио порив да их “ ухвати „ , омаје или њихови следбеници гурају у најдубље јаме и поноре где се њихови крици не чују.

Свети Сава СаВАновић је први део комичне трилогије ,,Омаја’’.
Радња овог изузетно духовитог драмског текста, у којем се преплићу симболи религије, светаца и јеванђеља, одвија се у Ваљеву, у садашњем времену, и прати борбу градоначелника Луке и његовог заменика Матеја за опстанак града Ваљева. Са одлуком да на предстојећем сајму туризма, као највећи симбол града Ваљева представе вампира Саву Савановића, Лука на сваки начин покушава да задржи Саву што дуже у “ животу “ не би ли имао већу корист, те уводи нове обичаје и правила попут обавезног пореза, ‘дака у крви’, промене радног времена, проналажење последње девице у Ваљеву за Савину женидбу, искључиво сервирање пића црвене боје, па и сам Савин политички ангажман.
Међутим, на његовом путу стаје народ, Матеј и Црква. Али како Ваљево постаје све богатије место, они долазе у искушење да се прикључе идеји градоначелника.
Да ли ће народ и Црква одолети искушењу новца и моћи? Хоће ли Зарожије вратити Саву кући? И на крају, зашто вампир Сава Савановић постаје светац?
Све то дознаћете прочитавши урнебесно смешан позоришни комад о напознатијем вампиру у свету!