ЖИВОТ ГАВРИЋА - Жељко Пајић, Београд
Жанр: роман, I издање 2016.
104 страна, броширан повез
ИСБН: 978-86-7343-285-4

Књига ,,Живот Гаврића’’ прати живот једне предратне српске породице почетком 20. века, која се са војвођанске равнице сели у Шумадију. У роману се српски народ јавља као носиоц сеоских и традиционалних грађанских вредности и племенитих староседелачких спона међу људима који су на истом тлу дуго делили заједничку коб.
Аутор нам даје приказ ауторитативног, мрачног, детаљног, али крајње реалистичаног портрета који је стуб породице Гаврић, Драгутина, који је створио сопствену индивидуалну моћ својом арогантношћу и потпуним помањкањем милости.

С друге стране, ни карактеризација сталих чланова породице, какви су Милутин, Војин, Јелица, Момчило, бака Даринка, није ништа мање умешна. Он улази у кожу сваког од својих ликова – оца, мајке, њихове деце, и осталих чланова који чине породицу Гаврић генерацијама. Нарочито је лепо описан статус жене тог периода. Она стоји, он седи ( као што је насловна слика књиге). Патријархална правила исписана су дакле већ на њеном телу, знаци су видљиви чак и у патетично нестварном свету фотографског атељеа у којем се фиксира друштвени статус породице. Посматрачу се чини да међу њима постоји неко струјање: можда су били срећни једно с другим. Но ненаписана историја Балканаца претходних векова, по фрагментима које добро познајемо, тешко се може повезати са "срећом".
Пајић спаја велике замисли и ситне појединости у идеални прозни чин балансирања, али најлепше је што то заправо и не примећујете. Преокупирани сте журбом да окренете следећу страницу.
Читајући ову књигу, осетићете мирис наших предратних авлија, мирис домаћег хлеба, видећете децу наслоњену на тарабе поред трошних кућа, уз живе грлене узвике наших бака док кувају слатко у башти.
Свет кога више нема...