ВАЛОВИ УЗАЛУДНОСТИ - Зоран Бар, Бела Црква
Жанр: приче, 1. издање 2017.
96 стр. брош.повез
ИСБН 978-86-7343-330-1

У својој жанровској разноврсности, ово сјајно написано и вешто структурирано дело је тематски доступно сваком искреном љубитељу писане речи.
У питању је језгровити прозни мозаик, који редефинише кратку форму, чинећи ову збирку аутентичним романом у причама.

Свеприсутна естетика, која исијава из сваке реченице, само наглашава ауторову искреност и пружа снажну емоционалну подлогу поглављима од којих су "Валови" сачињени. Овакав прозно-поетски приступ, у ком се сударају романтизам и реализам, свесно појачава суштину сваке приче појединачно, као и збирке у целини. Садржајно, ово дело осликава унутрашњи портрет савременог друштва, у ком залутали појединац покушава да пронађе стазу сопствене слободе и сигурности, у време када се више него икада раније сукобљавају блискост и отуђење; љубав и равнодушност; себичност и алтруизам; односно, слобода и хреметичност корпоративне културе.
Генерално, ова врхунска ода уметности представља вишеслојни одраз садашњег тренутка, у ком се једино кроз мотив љубави и креативности назире решење путем ког се појединац и друштво могу издићи изнад глобално неповољних околности.
-------------
Зоран Бар је мајстор приче. Свестан је људске потребе за причањем приче. Свестан је снаге речи и снаге порука које се причом могу пренети.
Иако је ово његова прва објављена књига, из његовог текста проговара зрео приповедачки глас, до те мере језично, стилски, формом и темом дотеран да се чини као да је у овај наш свет упао из паралелног свемира у којем се писци рађају мудри као да им је осамдесет година. Бар је, наиме, потпуно уверљив и кад "користи" глас дечака, и кад проговара искуством старца.
Бар овом збирком показује импресивну приповедачку вештину, при чему приче делују флуидно и ни на тренутак заморно. Бар, такође, показује и изврсно познавање људске психе. Посежући за дубинама људскости, изнедрио је уверљив и читак прозни низ.
Збирка на тај начин функционише као својеврсни парафилозофски (једноставно писани) практикум свакидашње егзистенције у оквирима патологије савремености. При том, у свакој причи се скрива дубока мудрост, умеће живљења. Свака је његова прича добро промишљена и налази се на правом месту у књизи. И свака има поруку.

Књига садржи 20 изразито квалитетне, међусобно врло различите приче које, ипак, повезују одређене заједничке карактеристике. У првом реду то је врло густа, разграната, вијугава реченица, често метафорична, пуна слика, упоређења, асоцијација и симболике, поетична и филозофска – укратко, у контексту савремене српске инстант-прозе, проза Бар Зорана препуна је сочних и бујних реченица посве несвакидашњих и ендемски неуобичајених. Његов рукопис обележава стилистичка амбициозност и изразита мотивска шароликост, те хетерогеност изражајних средстава којима се аутор служи, уз велико лексичко богатство и мноштво врло лепих реченица.

Из рецензије Верице Секирарски