КРОЗ ТЕЛЕСКОП - Дуња Вулић, Костолац
Жанр: роман, 1. издање 2017.
140 стр. брош.повез
ИСБН 978-86-7343-335-6

Дуњина књига је топла, искрена прича о њеној генерацији, генерацији дванаестогодишњака која се суочава са уобичајеним проблемима одрастања. У књизи нема нечег нестварног и немогућег. Проблеми који муче јунаке ове приче су проблеми са којима се срећу Дуњини вршњаци: пријатељство, издаја, оданост, жеља за авантурама, однос са родитељима, истраживачки дух, симпатије, тајанственост итд.

Ликови су реални, живописно насликани. Приповедач их вешто прати кроз поступке, дијалоге и унутрашња преиспитивања.Роки, Илија, Јанко, Балша, Хана и Хелена плене својом једноставношћу, али и вољом, упорношћу, оптимизмом  и љубазношћу. Не може да се не примети обиље доброте, разумевања и узајмне помоћи којом јунаци побеђују свет одраслих, одстрањују издајицу, спасавају своју лабораторију и показују нам праве вредности са  којима се корача у будућност. И  то ништа не постижу силом, већ умеју да кажу  „хвала“ и „ извини“. Одраслим читаоцима то прија, а млађи треба да понесу нешто лепо, нешто маштовито и нешто корисно из ове књиге.

Дуња је прекорачила границе својих година и првим романом показала зрелост, систематичност и креативност. Идеју о другарству и веровању у снове испричала је убедљиво до краја. Књига се и завршава тако. Илија, писац, поручује: „ Успео сам! Остварио сам свој сан!“  И Дуња је остварила свој сан. Али тек онај први. Верујем да ће их бити још много. И верујем да ће ову књигу са задовољством читати и млади и одрасли. Свако ће у њој пронаћи део себе и поруку за себе.

Из рецензије Проф. Гордане Славковић