САГА О БЕЛУТКУ - Милева Р. Станковић, Кучево
Жанр: роман, 1. издање 2017.
185 стр. брош.повез
ИСБН 978-86-7343-331-8

Питате ли се икад зашто се неки људи сретну? Можда онда док празних руку испијате прве гутљаје кафе, сена те особе нехотице протрчи кроз вас као последњи вапај умукле тишине, и тера вас да се запитате који је значај неког незнанца којег заправо толико добро познајете. Онда када његова унутрашњост постаје део вас, као да је увукао прсте у ваше обрве. И ту се настанио.
Често најлакши начин на који можемо да објаснимо зашто некога толико јако осећамо, лежи у чињеници да смо део нечије карме.

И тај тренутак када угледате нечије очи или поред некога осетите снажну привлачност, када вас неко, без икаквог реалног разлога, дотиче, када осећате умешаност у ваше постојање, то је тренутак када препознајете своју карму. Сусрећете своје лекције. Улазите у циклички круг. Дајете тада све што можете дати, а не све што мислите да треба.
Јер људи долазе и одлазе. Неки долазе и остају. Неки нас мимоиђу. На степеништу. У околностима другачијих живота. Од неких нас удаље године, од неких време. Са некима често имамо осећај да смо се срели у погрешно време. Такви случајеви готово увек имају теденцију ка поновним сусретима. За дан, месец, годину или деценије. Они нас мимоиђу јер једноставно није време за те лекције. Нисмо довољно зрели. Нисмо довољно јаки. Нисмо довољно препознали.
И биле милисекунде у питању или сати, тренуци, месеци, па и године, увек требамо знати да је реч о хиљадугодишњим причама. Осећате особу јер вам је некада била блиска. Познајете њене навике јер сте је некад познавали. Осећате је, без икаквог сувишног разлога, толико дубоко у себи да то изазива немире. То је зато што људи трче у сусрет једни другима, разбијају се једни о друге и хиљаде ваших остатака дише у неким другим људима.
Исто онако као у књизи Милеве Р. Станковић. Исто онако како је јунак њеног романа осетио свој Белутак, сећајући се кроз флеш-бекове својих претходних живота, почев од првог, када је као прачовек открио ватру и постао бог за своје племе, при чему све његове животе прожима безвремена и трагична љубав према једној жени.
,,Знао сам шта сам био, шта сам радио, сећао сам се да сам био први човек који је створио ватру, први који је настрадао, први који се заљубио и први који је због те две ствари повео са собом превише невиних душа.’’

 

А о роману, рецензент књиге, Сашка Вељановска, између осталог, каже:
Дубокоумни роман који ће Вас оставити без даха. Један од оних коме ћете се увек и изнова враћати, испитујући сами себе: Ко смо ми? Да ли кармички светови заиста постоје и како ми то живимо у њима? Зашто заправо постоје и која је њихова улога? Да ли је вечност саздана од непрекидног животног тока и наших различитих улога?
Одговоре на ова питања наћи ћете у овој дивној књизи која ће вас научити колико заправо требамо ценити живот, оне мале тренутке среће у њему, и колико је важна љубав према човеку и према природи.