ВУЧЈА НОЋ - 1. књига из трилогије ,,Колевка снова'' - Срђан Томић
Жанр: роман, 1. издање 2017.
344 стр. брош.повез
ИСБН 978-86-7343-326-4


Роман аутора најновије генерације писаца фантастике!

Замислите све писце фантазија који вам се заиста допадају. Обично их је између 5 и 10 (мада се на “обично” не може увек рачунати). Сада замислите ауторе фантастичних дела која вам се нису допала, или су вас оставила равнодушним. Повелик број, зар не?

У реду - сада замислите све ауторе на свим полицама у вашој локалној књижари. Управо тако. Има их на стотине. Вероватно је много фантастичних прича које су вам се у одређеном тренутку допале, али их се сада не можете сетити - зато што су у главном личиле на многе друге. Нису биле оригиналне.
Управо је ,,Вучја ноћ’’ – прва из трилогије ,,Колевка снова’’ Срђана Томића таква, оригинална. Доказ да здрава машта и могућност креирања слика из онога што један писац епске фантастике жели да створи, као резултат дају и висе него одличан роман овог веома захтевног жанра.

Али, шта је то у фантазији што нас привлачи? Ако погледате врхунске филмове и књиге за сва времена, обично ћете наћи да постоји нека епска компонента у њима, да нас оне одводе у друго време и на неко друго место. Ту је присутан осећај великог новог света, великог открића. Зашто желимо такве ствари? Можда зато што постоји осећај да у свима нама постоји истраживач. Људска врста истражује. То је оно што ми радимо. Истражујемо наш свет и оно што се догађа око нас. Фантазија и епика омогућавају нам да истражимо нешто сасвим ново, и да то заволимо. Трагамо за тим и чезнемо за тим. Осим тога, желимо да верујемо да једна особа може да направи нешто другачије.
Срђан Томић је у томе успео. Створио је књижевно дело са којим се уздигао у сам врх писаца овог жанра у Србији.
Невероватна књига... кад почнете да је читате, више се нећете одвојити од ње. Захваљујући животности и свежини приповедања, чита се с ужитком.

Добро вођен, изузетно маштовит роман који ће, сигурни смо, Томићу донети мноштво читалаца, говори о следећем:
Круна краљева блиста. Моћ исијава у снази вечног пламена. Судбина је наизглед у рукама силних. Чувар вечне страже, Римант Отлакон, слути да није тако, па граби свете књиге из заборава посмртне куће родоначелника лозе Пламена. Као издајник напушта двор схватајући да је Колевка снова земља у којој се рађају змајеви. Њима припада вечни пламен, сва моћ и снага којом се служе краљеви. Ускоро ће се змај пробудити и узети своје наслеђе, јер већ дуго снева свет који га окружује. Трен пре него што отвори очи, сан и свет ће се преплести.
То је Вучја ноћ. Чаролија која обузима Риманта, али и једног младог коњаника краљевства, вештицу, и уходе непријатеља људи. Они откривају да ће нови дан обасјати стари свет за који су заборавили да постоји.