ЛАЈКОВЧАНКА - Веља Жуњић, Лајковац
Жанр: роман, 1. издање 2017.
245 стр. брош повез
ИСБН 978-86-7343-322-6

Роман "Лајковчанка" нас води у Други светски рат, у једну потресну ратно-љубавну причу са свим недаћама које је задесило становништво у тој малој варошици. Због своје тематике и истинитости ова прича се универзално може пренети на сва остала места, јер се засигурно нешто слично, ако не и исто свуда збивало. Ово је прича како је обичан свет доживео Хитлеров геноцидни поход на словенске народе као и борбу између дојучерашње браће, пријатеља, који су били приморани да бирају стране.

Да ли су за четнике или партизане, за Дражу или за Тита, па је народ на уштрб превласти појединаца, осим окупатора, имао за непријатеље и своју браћу по крви и вери. Роман почиње злогласним бомбардовањем лајковачке железничке станице, најважнијег железничког чвора тога доба, а наставља се причом Спасоја, радника на железници, и његовој борби и жртви да сачува живе главе својим најмилијима.
Други део приче се односи на генерацију која је страхотама још једног братоубилачког рата деведесетих приморана да се бори и са аветима прошлости као и са проклеством које су наследили од својих предака. Закључак се може извести да на историји и својим грешкама скоро нисмо ништа научили, већ и даље срљамо беспоштедно из једне у другу, остављајући опет неким наредним генерацијама да исправљају оно што се неда исправити.
Те две приче се преплићу, догађаји су повезани као и ликови. На крају долази до великих обрта и засигурно никога не оставља равнодушним.

"Лајковчанка–памтљиво и читалачки голицаво. Тешко да је Веља Жуњић за свој нови роман бољи наслов и могао да одабере. Не зна се, наиме, да ли се поменути наслов излучује из садржаја или је садржај одређен насловом. Сваки читалац ће ову недоумицу за себе разрешити, што читалачком задовољству нимало не смета."
Радован Бели Марковић, књижевник

"Садржај овог ванвременског романа обрадоваће многе књижевне сладокусце. Веља Жуњић у њему оживљава време које је давно прошло и преплиће га са садашњошћу. Призивајући авети прошлости, он се не мири са рушевинама, већ нас мудро води кроз заоставштину наших очева. Нема сумње да је овај талентовани писац својим истанчаним приповедањем успео у намери да читаоцу понуди задивљујући портрет Лајковчана. На крају, када и последњи лист романа Лајковчанка буде склопљен, постаје јасно да је Веља Жуњић изаткао врло интелигентну и необично занимљиву причу пуну емотивних обрта."
Карло Астрахан, уредник програма у библиотеци Милутин Бојић и писац