НЕВИДЉИВИ ГРАД - Душко Благојевић
Жанр: роман, 1. издање 2017.
306 стр. брош повез
ИСБН 978-86-7343-308-0

Након што је у првој књизи ,,Духови рата'' древни ред Драгојл ратника покушао да заустави силе таме, док су се Северњаци спремали за освајања, заједно са њиховим Царем који је желео да загосподари светом, у новој књизи наши јунаци, Канор и Амунаки, су у Невидљивом граду. Мудрост и тајне тог светог града су им драгоцене за креирање нове будућности човечанства.

За то време, велика војска маршира кроз Средње краљевство ка Капији мира. И неизвесност расте. Уједно почиње и ризичан лов на вештице севера. И док Црна краљица открива свето место северњакa, на југу, духови рата покрећу незаустављиву офанзиву. Оверлорд и Мурдор пребацују своје снаге кроз давно затворен пролаз у Велику котлину, у којој ће се одлучити судбина човечанства.

Душко Благојевић је млади приповедач бујне маште и интересантних идеја, лепог и сажетог стила приповедања, чији је литерарни таленат потврђен већ са другим романом епске фантастике, за српску књижевност, заиста ретког жанра.
Да би се написала обимна прича, са много ликова и заплета, и да она функционише, потребан је вансеријски таленат. Да би се написао обиман роман епске фантастике, и да он функционише, потребно је још нешто осим талента – потребне су идеје и машта. И то не мале маштовите идеје, јер оне неће функционисати на пуно страница, већ сијасет идеја којима нас је Душко Благојевић поново обрадовао. Јер је, епска фантастика – тужно је, али је тако – данас можда једина преостала врста књижевности која омогућује писцу да напише роман идеје, да конструира и води нас неким новим световима, прошлим, измаштаним или будућим, свеједно, при чему форму епске фантастике користи као полазну тачку за промишљање о питањима људског идентитета и опстанка. Душко је, још једном, написао изузетну причу испод чије је површине сакрио срж порука које је ставио пред читаоце.

Упркос књижевним снобовима и незналицама, који епску фантастику као жанровско писање, не сматрају књижевношћу, подсећамо на чињеницу да у једном од капиталних дела светске књижевности, уједно и једног од најбољих романа 20. века, ђаво хода Москвом у друштву брбљивог мачка. Дакле, ако се Булгаков није либио фантастике, што бисмо ми? Дапаче.
Изузетно смо поносни на књижевно перо Душка Благојевића и на његова оба романа, јер нам, читајући их, живот чине лепшим и испуњенијим.

Са нестрпљењем ишчекујемо и његов трећи роман о Драгојл ратницима који су, до сада, освојили све симпатије читалачке публике!