ТРН РУЖЕ - Бојан Станаревић
Жанр: роман у причама, 1. издање 2017.
95 стр. брош.повез
ИСБН 978-86-7343-309-7

Приче које смо слушали од наших бака и дека, извора бескрајне мудрости и животног искуства. Оснивача породичног наслеђа, и чувара наше традиције. Они који причају најбоље приче. И најлепше. Али и приче који често имају горак укус, нарочито онда када су инспирисане српском историјом. Реалношћу. Истином.

,, Трн руже“ на сликовит начин уводи читаоце у свакодневницу Србије која се бори за опстанак свог народа, у свакодневницу српске породице, и у свакодневницу једне жене из одређеног периода постојања наше земље. Судбина једне породице у којој ће се препознати многе породице, и судбина једног народа који је често прогањан.

 

Сеоба народа. И болна сеоба душе.
Оно што посебно краси ову књигу јесте умешност аутора да нас, читајући је, врати у време у коме су част, достојанство, реч и породица били изнад свега.
Без сувишних описа, једноставног стила писања, књига вас напросто вуче да окренете следећу страну.
Читајући је, сетићете се својих бака и деда, мајки и очева. Њихове љубави. И борбе за нас.
Макар им то дугујемо. Да их, не само у сећањима, сачувамо од заборава.

Из рецензије Милене Миликић

,,Трн Руже'' састоји се од много кратких прича које сам настојао да повежем у целину. Све су то истините приче или приче које круже у народу, приче које су се преносиле са колена на колено. Трудио сам се да остану што је могуће аутентичније. И дао све од себе да не падну у заборав. Ни једна прича није без разлога испричана. Причају нам приче како бисмо из њих извукли поуке. Причајући нам приче уче нас животу, његовој суровости и лепоти. Уче нас љубави, вери, вредностима, уче нас свему. Уче нас да будемо људи.''