БЕЛИНА - Немања Јованов
Жанр: роман, 1. издање 2017.
256 стр. брош.повез
ИСБН 978-86-7343-306-6

,,БЕЛИНА'' - синтеза књижевне фантастике и научних предвиђања.
Први део трилогије о ''одрастању човечанства''.
У питању је диван роман који интегрише своју фабулу у свет у који се не улази ради пуког уживања у фантастичним световима, већ ради сагледавања перспектива које се отварају пред људским родом на основу постојећих или антиципираних научних открића дозвољавајући човеку да искаже шта жели од будућности и чега се у њој боји.

У дубљем слоју романа препознајемо одмеравање снага између човека и силе чија га моћ фасцинира. Човек их се плаши, али и жели да присвоји њихову моћ. Један дубоки страх, једно снажно осећање несигурности и немоћи спрам света препуног тајни, сједињен са пустоловном знатижељом и освајачком амбицијом, објашњава успех књижевних дела као што је ,,Белина’’.
Оно што у овој књизи од самог почетка фасцинира јесте питање човека и његовог идентитета, односно питање човека и његовог опстанка у свету деструктивног материјализма.
Јованов означава свет у коме живимо као распадајући и ’болећиво леп’ простор чија површна привлачност маскира капитулацију пролазном и деструктивном материјализму.

Радња романа:
Миранда је марински биолог. Разочарана је у живот и напрасно одлучује да се врати мору и теренском раду. Добија прилику да се укрца на преуређени ледоломац Руске Федерације, Академик Спасов, који у међународној научној мисији плови од Јапана до Белог мора у Русији.
Симбол једнакости међу половима и још од детињства веоравтна жртва модерног друштва, Миранда коначно узима кормило судбине у своје руке. Нашавши се у групи људи који трагају, свако за другачијим одговорима, она на путовању упознаје много више од скривених лица, схватајући да човечанство стиже до опасне прекретнице.
Брод се зауставља у Петропавловском Камчатском, где капетан Алексеј Титов под окриљев мрака укрцава мистериозан терет. Терет превозе до острва Врангел, где догађаји полако попримају белину
леда који окружује брод. Посада се полако поларизује, а Миранда започиње пут дубоке самозпознаје.
Академик Спасов помаже броду Сјора, који носећи неуобичајне путнике и товар, трпи продор воде. Бродом заповеда ексцентрик Жан Себастијан Лују, богаташ и ловац на непознато. Он пред присутнима износи веома слободне теорије да планета Земља крије више него што се зна и окрива своју намеру да то и докаже....

Књигу ,,Белина’’ треба пажљиво читати. Зато што је визионарска. Зато што се поиграва са стереотипима и онда их руши. Зато што је забавна и узбудљива. И зато што поседује слободу од конвенционалних књижевних очекивања и маниризама. И моралну озбиљност.